dinsdag 20 augustus 2013

Noordttunnel levert ING Miljoenen op


In de Telegraaf las ik het volgende bericht:
Tunnel levert ING miljoenen op
AMSTERDAM -  di 20 aug 2013, 08:37

De private financiering van de bouw van de Noordtunnel bij Alblasserdam is voor Nederlandse overheid veel duurder uitgevallen dan 25 jaar geleden werd verwacht. Dat heeft Het Financieel Dagblad berekend.
Een consortium onder leiding van ING stak begin jaren negentig 136 miljoen euro in de tunnel. Op basis van de huidige verwachtingen heeft de tunnel hen aan het einde van de contractperiode (2021) circa 355 miljoen euro opgebracht.
Het bankenconsortium had de investering voor de Noordtunnel eind 2001 al terugverdiend. Maar de Staat betaalt nog zeker tot en met december 2021.
Meer auto's
De tunnel is zo lucratief doordat er veel meer auto's doorheen rijden dan in het in 1988 opgestelde contract werd verwacht. Volgens het ministerie van Financiën wordt deze financieringsvorm nu niet meer wordt 
 toegepast.


Schultz over te dure Noordtunnel: niets aan te doen

Minister Schultz vindt dat achteraf een hoge prijs is betaald voor de Noordtunnel bij Alblasserdam. Maar toen de tunnel eind jaren tachtig werd gebouwd, waren de uiteindelijke kosten van de tunnel niet te voorzien. Dat heeft Schultz geantwoord op Kamervragen van D66.
De tunnel is aangelegd met geld van een consortium onder leiding van de ING-bank. De afspraak was dat de overheid het consortium een soort schaduwtol zou betalen voor elke auto die gebruik maakt van de tunnel.
Er rijden veel meer auto's door de Noordtunnel dan 25 jaar geleden was voorzien. Daardoor had ING de tunnel al in 2001 terugverdiend, terwijl de overheid nog tot 2021 betaalt.
Schultz zegt dat er niets meer aan de constructie valt te doen. Wel zegt ze dat er nu niet meer zulke contracten worden afgesloten.

Mijn reactie:
Ik verwijs naar mijn blog over de Wijkertunnel waar dezelfde criminele constructie is toegepast.

Men zou hier kunnen spreken over een tunnelvisie

Het ministerie van Financiën maakt zich er wel erg makkelijk vanaf door vergoelijkend te zeggen dat dit nu niet meer wordt toegepast. Deze voor de staat zeer nadelige en voor ING zeer voordelige constructie zou nietig moeten worden verklaard met terugwerkende klacht en betrokken bestuurders van overheid en ING moeten worden vervolgd. Bestuurders hebben gehandeld uit eigen gewin en er is sprake van belangenverstrengeling.

Dat niks gebeurd laat zien dat deze verkapte staatssteun  is toegestaan door mensen op het hoogste bestuurlijke niveau. Wellicht nu als beloning lid van de Raad Van Commissarissen bij ING met een mooi aandelenpakket erbij. Winst is gegarandeerd met zulke constructies zal men gedacht hebben.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten