maandag 24 oktober 2016

Plant bomen in het algemeen belang

Staatsbosbeheer wil in samenwerking met de bos- en houtsector, 100.000 hectare bos aanplanten. Op zich een goed streven maar de kosten bedragen 3 miljard euro. Alhoewel dit bedrag verspreid is over 30 jaar, is dit bedrag een astronomisch hoog bedrag.

Ik denk dat de kosten vooral zitten in de aankoop van gronden. Dat moet voor veel minder kunnen. Zeker als (lagere) overheden bijvoorbeeld gemeente en provincies de eigenaren zijn of natuurorganisaties. Defensie zou ook interessante terreinen kunnen bezitten voor de uitvoer van dit pal. In het geval van defensie kan het gecombineerd worden dus: oefenterrein en bosbouw/houtproductie ineen. Dan hoeft niet de hoofdprijs betaald te worden. Ook grootgrondbezitters kunnen onteigend worden.

Dit bedrag steekt als je bedenkt dat woningeigenaren/ burgers voor een habbekrats onteigend kunnen worden in naam van “het algemeen belang”. Hoe zat het ook al weer met het gelijkheidsbeginsel?!
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gelijkheidsbeginsel

Ik las dat dit in Gelderland Drenthe en Groningen zou moeten gebeuren. Ikzelf woon in Friesland (gemeente) Zuidwest Friesland om precies te zijn. Hier zou een bos zo vanzelf aangroeien als de gemeente op geschikte plekken niet maait dat kost niks, dat kost minder! Minder maaibewegingen kost de gemeente jaarlijks minder geld. Enkel wordt van hen gevraagd grond anders, vermoedelijk minder hoog, te waarderen. Daar wringt wel de schoen want gemeenten hebben hun grond juist voor recordbedragen in de boeken staan. Een stukje wanbeleid. Dat betekend niet dat een koper dat er voor gaat betalen. 

De gemeenten en andere grondeigenaren zullen dus wat verlies moeten nemen om de kosten van dit plan te drukken. In:”het algemeen belang”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten