vrijdag 26 februari 2016

EUxit kinderbijslag EU-werker


Stel dat Groot Brittannië uit de EU stapt, wat dan nog? Het maakt weinig uit. Er wordt dreigend gesproken over miljardenverliezen voor vooral GB maar ook voor de rest van de EU.

Zoals u weet gaat het binnen de EU vooral om handelsverdragen. Daarnaast hebben we binnen de EU een munt de Euro waar een aantal leden niet aan mee doen. 1 van de landen die daar niet aan mee doen is GB( bestaande uit het Verenigd Koninkrijk/United Kingdom en gebieden overzee die daar bij horen ).

Om volslagen onduidelijke redenen hebben we nog iet zo heel lang een Europese grondwet. Dat heeft niets met handel te maken. Kennelijk willen onze leiders een verenigde staten van Europa creëren. Iets wat de burgers niet willen.

Om terug te komen waar het eigenlijk om gaat, de handel , als de handelsverdragen over het algemeen gehandhaafd blijven verander er feitelijk niets al GB uit de EU stapt.

Dat is moeilijk, voor onze doortastende leiders, om te accepteren.

Koortsachtige besprekingen werden gehouden met een nietszeggend resultaat. Het komt er op neer, waar het altijd op neer komt, GB wil meer geld danwel minder betalen. Dan onder ongunstige voorwarden voor de rest van de EU willen deze uitvreters wel blijven. Ik zou zeggen, ga maar. 1 EU maar ondertussen wel links blijven rijden,  subsidies incasseren en geen Euro accepteren. GB; we kunnen er wel mee blijven handelen maar ze zitten feitelijk nu al niet in de EU.

Onderstaande werd feitelijk bereikt bij de besprekingen in Brussel (uit NRCnieuws):

Kinderbijslag
Wordt geïndexeerd voor EU-werkers wier kinderen nog in land van herkomst wonen. Daarbij wordt gekeken naar ‘omstandigheden’ in land, niet naar welvaartsniveau, zoals Cameron wilde. Eerst worden alleen nieuwe aanvragen voor kinderbijslag aangepast. Vanaf 2020 álle aanvragen, ook bestaande.

Inkomenssubsidie
Automatische aanvulling van lage lonen, typisch Brits systeem, kan voor een periode van maximaal vier jaar worden beperkt voor EU-werkers, bij extreme migratiedruk. Volgens de Europese Commissie is dat nu het geval voor het VK.

Noodremmechanisme
Maximale periode waarin sociale voorzieningen zoals inkomenssubsidie, kunnen worden beperkt is zeven jaar. Daarna houdt mechanisme op te bestaan. Cameron mikte op dertien jaar. ‘Oost-Europa’ wilde vijf jaar.

Ever closer union
Het idee van diepere economische en politieke integratie van EU-landen zal niet gelden voor de Britten. Zo zal het ook worden vastgelegd in Europese verdragen, zodra een verdragswijziging weer aan de orde is.

Eurozone
Als één niet-euroland bezwaar maakt tegen een besluit bij meerderheid moet de rest dit bediscussiëren en ‘al het mogelijke’ worden gedaan het op te lossen. Cameron wil voorkomen dat eurozone zaken oplegt aan niet-eurolanden.

Mijn commentaar: nietszeggend dus. De meeste punten zijn zulke details dat ik ze, of het belang ervan , niet begrijp. Wat het speerpunt van de kinderbijslag betreft; snap ik niet (en dit geld dus niet alleen voor GB maar voor de hele EU) dat wanneer een buitenlander binnen de EU komt werken er voor de kinderen die in het thuisland achterblijven kinderbijslag wordt ontvangen. De verbetering, dat ze nog maar op het levensstandaardniveau van dat land kinderbijslag ontvangen, is een halve maatregel. Schaf dat gewoon af! Bedrijven betalen loon voor een werknemer en dat is het dan. Daar hoeft een regering niet nog eens kinderbijslag bij te doen, dat is raar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten