maandag 18 april 2016

Doping hoeft niet op dopinglijst te staan


Met name bekende Russische sporters werden als: Sharapova en Khuliznikov  werden onlangs beschuldigd van doping gebruik met name van het middel melodonium.

Ondanks waarschuwingen van de Russische sportbond hebben deze sporters dit te laat doorgehad en zijn op het gebruik van dit middel “betrapt”. Dit middel blijft ook vrij lang in je bloed zitten.

Sharapova heeft het gebruik van melodonium bekend waarbij zij aangaf dat ze dit van haar dokter voorgeschreven kreeg. Melodonium is wanneer gebruikt als genees middel bedoeld om hartklachten te verhelpen/verminderen. Het moge duidelijk zijn dat topsport en hartklachten niet samengaan. Waneer melodonium als doping wordt gebruikt werkt het hart ook beter en presteer je dus beter je hebt een betere conditie.
De vraag is nu of dit middel doping is, omdat het tot voor kort niet op de dopinglijst stond.

Of het op de dopinglijst staat of stond doet er eigenlijk niet toe want dit middel is genomen met als kennelijk doel de sportprestatie te verbeteren en dat is doping en dat is is verboden. Het maakt niet uit of deze stof genoemd is op de lijst het gaat erom dat het middel het doel had om als doping te dienen. Doping hoeft niet op de dopinglijst te staan om doping te zijn. De carrière van genoemde sporters, is gewoon over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten