woensdag 3 mei 2017

The Great Raid?

http://www.geschiedenisbeleven.nl/feit-en-fictie-in-de-film-the-great-raid/

Vanavond komt de film The Great Raid op tv. Dit verhaal deed mij sterk denken aan een verhaal dat ik van vroeger ken: Een grotere bevrijdingsactie maar voor de Hollywood minder interessant omdat het hier niet om Amerikanen gaat.

Jack Boer, bevrijder van 2384 Nederlanders

Jack Boer, bevrijder van 2384 Nederlanders
Een Nederlander in Engels uniform redt samen met tien Gurkha soldaten ruim 2000 ten dode opgeschreven Nederlanders uit de Werfstraatgevangenis in Soerabaja. Zijn naam is Jack Boer. 
Wie was hij en hoe kon deze onwaarschijnlijke actie slagen? Een gefilmde reconstructie met verhalen van ooggetuigen van een van de meest spectaculaire reddingsoperaties uit de Tweede Wereld Oorlog.
 



Inhoud documentaire

Het is 10 november 1945. De Werfstraatgevangenis in Soerabaja in voormalig Nederlands-Indië. Kort na de Japanse bezetting. In de gevangenis zitten 2384 Nederlanders, die gevangen gehouden worden door Indonesische permuda´s. Ze zijn ten dode opgeschreven, want uit een uitgelekt plan blijkt dat ze de volgende dag massaal vergiftigd zullen worden, waarna de gevangenis door de opstandelingen in brand gestoken zal worden. Dit plan wordt bekend bij een Nederlandse tolk, die voor de Engelse militairen werkt.
Hij organiseert een spectaculaire bevrijdingsactie. Van de Engelsen krijgt hij een tank ter beschikking, een Engels uniform en tien Gurkha soldaten. Zo worden onder zijn leiding in die vroege tropische november ochtend 2384 onschuldige en ten dode opgeschreven Nederlanders gered.
Jack Boer
De man die hen bevrijdde is overleden op 5 september 1993. Hij werd 82 jaar. Zijn naam en zijn nationaliteit zou voor velen van hen lange tijd onbekend blijven. Maar voor hen die hij het leven redde is hij voor altijd de man die aan de wieg stond van generaties, die zonder hem niet geboren zouden zijn. Het bleek een Nederlander te zijn, reserve-kapitein bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger: Jack Boer.
Reconstructie bevrijdingsactie
In de documentaire een nauwkeurige reconstructie van de bevrijdingsactie en statements van geredden over hun gevangenneming, de martelingen, de spectaculaire bevrijding en een zeer onverwachte en ontroerende ontmoeting, veertig jaar na dato.
De film is op televisie uitgezonden door de EO en heeft veel stof doen opwaaien in de media en de politiek.

Op de pagina op de link hierboven is ook nog een fragment van deze documentaire/film te vinden over deze minstens zo heroïsche bevrijdingsactie. Hieronder nog een verhaal hierover dat ik elders vond:

De Werfstraat gevangenis in Soerabaja
Via luidsprekers verklaarde Soetomo de oorlog in Soerabaja aan iedereen van wie ook maar een druppel Nederlands bloed door de aderen liep. Op 15 oktober 1945 begon de door ´Bong Tomo´ opgehitste menigte een klopjacht op alle Nederlanders en Indische Nederlanders. Ze werden uit hun huizen gesleurd of van de straat opgepakt. Ongeveer 2.400 personen werden in open vrachtwagens naar de Werfstraat gevangenis getransporteerd. Tot aan de poort van de gevangenis werden ze mishandeld door een hysterische, opgezweepte Indonesische menigte en pelopors. Binnen de poort van de gevangenis was het nog erger. Op gruwelijke wijze werden ze met tientallen tegelijk door de bewakers de cellen ingeslagen. Een van de cipiers waarschuwde de Britten dat alle gevangen zouden worden vergiftigd en de gevangenis in brand zou worden gestoken. Op 10 november 1945 werd door een Nederlander in Britse dienst, Jack Boer, een bevrijdingsactie op touw gezet. Een Stuart tank schoot een gat in de buiten- en binnenmuur, waarna Jack Boer en zijn escorte van tien Ghurkas naar binnen drongen. Er ontbrande een hevig vuurgevecht met de ongeveer honderd bewakers die zich tot het uiterste verzetten. Een Ghurkha sneuvelde. 2.384 gevangenen in vervuilde, vermagerde en gewonde toestand werden bevrijd. In het boek “Macaber Soerabaya” (van Richard Klaessen) is dit voorval beschreven. Na 1945 werden vele interneringskampen ingenomen en de geïnterneerden bevrijd. Dit gold echter niet voor heel Indië. Na capitulatie van Japan volgde de zogenaamde “bersiap”periode. Indonesische extremisten die voor hun vrijheid vochten, namen het heft in handen. Bijna alle Nederlanders, Indische Nederlanders en Europeanen in niet door de geallieerden bevrijde gebieden, werden door de gewapende Indonesiërs in de ex. Japanse kampen geïnterneerd. Het regiem dat er heerste was hetzelfde als in Japanse kampen. Er was bijna geen eten, medicijnen, noch bedden. Vele geïnterneerden sliepen op de koude vloeren zonder enige bescherming tegen muskieten. Net als in de Japanse bezettingstijd werd er enorme honger geleden, ontstonden ziekte als malaria, dysenterie, huidaandoeningen en hongeroedeem.  Duizenden burgers vonden ook in de Indonesische kampen de dood. Ondanks dat de tweede Wereld Oorlog in augustus 1945 eindigde werden duizenden Nederlanders pas eind 1946 en zelfs de laatsten pas in maart 1947 bevrijd. http://robdias.com/index.php/indonesie/oik-verleden

Wellicht dat hier ook een moderne film van gemaakt kan worden? Gefinancierd door de overheid weillicht?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten