maandag 24 augustus 2020

Regenwater in het riool is zonde

 


Er zijn af en toe stormen in (bijvoorbeeld) het Caribisch gebied waarbij veel regen valt. Dit wordt amper opgevangen . U en ik begrijpen dat dat zonde is in zo een gebied waar vaak lange periodes geen regen valt. Helaas zijn wij in Nederland niet veel beter.

Wij voeren water af via riolen en sloten. Waterschappen pompen dit weg uit polders. Dit gaat zo ver dat het naar zee wordt gepompt. Nederland ligt onder de zeespiegel en wordt bedreigt door een stijgend zeeniveau.  Dan moet je wel gek zijn om water naar zee af te voeren of je hebt het slecht voor met Nederland. Dat geld dus kennelijk voor de experts en vakmensen bij de waterschappen.

Bij nieuwbouw zouden we huizen eigenlijk boven zeeniveau moeten bouwen en het water daar zo veel mogelijk vasthouden. Bij extremere regenval zou dit water niet het riool in moeten maar naar de lager gelegen sloten en polders afgevoerd moeten worden. Nogmaals pas in extreme situaties, hevige regenval. Op lager niveau kunnen ook vijvers en meren aangelegd worden op punten waar men vermoed dat het anders te drassig wordt.

Boeren moeten in een seizoen dat er veel regen valt zoals de herfst niet in paniek raken bij hoge waterstanden. Al staat het slootwater op gelijke hoogte met het gras dan nog hoef je niet dit water weg te pompen om vervolgens in de zomer te gaan klagen over droogte. Zij moeten geen eeuwenoude waterbronnen aanboren en opmaken zonder rede. Als er dan gewassen bespoten moeten worden doe dit dan s’avonds of s’ochtends (en niet met een waterkanon om 14:00 het heetste moment van de dag in de volle zon! waarbij de helft van het water verdampt voor het de grond raakt). Maatregelen: 1) Maak gebruik van irrigatiesystemen en bedien de planten op maat. 2)Vang meer water op.  3) Laat het regenwater niet wegpompen door het waterschap.

De riolen in steden en dorpen, kortom in de straten, moeten anders. 1)Minder. 2)De riolen moeten afgesloten kunnen worden. Nu (als is dit, bij mijn weten, nog niet voorgekomen) is het in theorie mogelijk dat rioolwater vanuit het riool de straat in spoelt bij overstromingen. Afvoerputten zouden afgesloten moeten kunnen worden. Omdat anders kans ontstaat op ziektes als Cholera in Nederland,  als we (dat wil zeggen de overheid) niets doen.

Het zou beleid moeten zijn om niet water weg te pompen. Helemaal niet. Zet er een staf op. Straten moeten zo ingericht dat water, bij extreme regenval wegloopt naar een lager punt waar dan een sloot, plas of vijver ontstaat. We willen nog steeds dat het water niet in onze huizen stroomt. Daar zijn de putten voor bedoeld maar dat zijn er nu teveel. Er loopt onnodig veel regenwater weg het riool in en dat is zonde. We moeten er ook anders naar kijken. Is het een probleem als er een plas water staat op een parkeerplaats terwijl je nog steeds droog op de stoep kunt stappen? Welnee. Als het langzaam weg kan sijpelen is het een zegening voor het bodemwater. Het bodemwater blijft dan op niveau ondanks perioden van droogte die we nu meemaken in Nederland. Verzakkingen die nu ontstaan in oude binnensteden zijn het gevolg van wegpompen van bodemwater. De schade die erdoor veroorzaakt wordt is enorm. Deze schade is niet geconstateerd/ in kaart gebracht omdat men niet wil weten dat dit de oorzaak is. Waarom niet? Omdat de overheid/waterschappen daar voor verantwoordelijk gesteld kunnen worden. Voor wat de straten betreft maakt dat weinig uit dat is van de overheid maar voor gebouwen is dat wel eens anders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten