zondag 9 augustus 2020

Houdt bruggen dicht tijdens hittegolf

Houdt bruggen dicht tijdens hittegolf

Sluit bij hogere temperaturen de bruggen voor de schepen, die te hoog zijn om eronder door te varen! Stop drinkwaterwaterverspilling!

Onlangs in het nieuws: bruggen worden tijdens hittegolf koel gehouden met water. Dit gaat om kleinere bruggen maar ook hele grote.

https://www.parool.nl/amsterdam/nathouden-een-koele-brug-is-als-smeerolie~bf78dde2/ 

https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/2020/08/afsluiting-merwedebrug-a27-vanwege-hitte-7-augustus-2020.aspx

https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/2020/08/rijkswaterstaat-koelt-in-zuid-holland-4-bruggen-preventief.aspx

In het geval van de Merwedebrug besluit men uiteindelijk voor afsluiting voor de scheepvaart. Dat zou standaard moeten zijn wanneer er sprake is van zulke temperaturen dat men koelen overweegt om de brug open te houden. Er zullen vast mensen zijn die precies weten bij welke temperatuur een brug gaat vastlopen. Bij laag water moet het vaarverkeer toch ook stoppen?

Waarom? Omdat dit verspilling is van drinkwater! Gister riep Vitens nog op om zuinig te zijn met drinkwater. Deze oproep zou ook aan Rijkswaterstaat/ de overheid (inclusief lagere overheden) gericht moeten worden .

https://www.nu.nl/binnenland/6069623/drinkwaterbedrijf-vitens-over-lage-waterdruk-wees-komende-tijd-extra-zuinig.html


Sluit bij hogere temperaturen de bruggen voor de schepen, die te hoog zijn om eronder door te varen!

De Ketelbrug bijvoorbeeld is voor vrachtwagens en ander autoverkeer te belangrijk om mee te sollen. Dreigt een hittegolf, sluit de boel dan af. Dat is vervelend voor de scheepvaart maar deze is minder belangrijk en vaak alleen recreatief. Er zou voor wat de Ketelbrug betreft ingesteld kunnen worden dat deze alleen bij hoge uitzondering open gaat. De meeste zeilschepen kunnen inmiddels hun mast omlaag doen met technische hulpmiddelen/ computergestuurd. Anderen moeten maar een andere jachthaven kiezen om op het IJsselmeer te varen. Welk commercieel vaarverkeer is daar zo hoog dat deze autoverkeersader open moet!? Ze zouden een vergunning moeten uitdelen voor bijzonder vaarverkeer ten behoeve van bouwprojecten of zo. Verder kan ik mij niet voorstellen dat daar enorme containerschepen langs komen. Wat doen die daar dan? Zorg maar dat die ergens anders heen gaan en het logistiek anders oplossen. De economie zou dat goed doen. Dat geldt zeker voor het noorden wat in de huidige situatie economisch wordt benadeeld omdat het noorden nu minder interessant is om je te vestigen, als vrachtvervoerder, vanwege deze openstaande vaak stuk zijnde brug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten