dinsdag 2 augustus 2011

De lening aan Griekenland is waanzin!

De lening of de steun die is verstrekt aan Griekenland is waanzin. Als ik een schuldenlast heb krijg ik geen lening om deze schulden te kunnen betalen.  Als ik mijn schulden niet kan betalen wordt ik failliet verklaard.  Bij een land is dat wellicht onmogelijk.
 Landen weten dat. De zuidelijke lidstaten  van de EU maar ook Japan en de VS hebben  een schuld opgebouwd die ze waarschijnlijk niet kunnen terugbetalen. Door het belang van de economieën van Japan en de VS kan men deze landen niet failliet verklaren omdat dat het einde van het financiële systeem wat wij nu kennen zou betekenen.  Ook een klein land failliet verklaren is om politieke redenen in de praktijk onmogelijk. Men, de politiek/ de economen heeft geen alternatief achter de hand men weet niet wat er dan voor in de plaats zou moeten komen.
Dat we zo(op te grote voet leven) niet door kunnen gaan lijkt duidelijk. Helaas gaan we wel gewoon op dezelfde voet verder. De bonussen voor bankdirecteuren en overig personeel zijn ongewijzigd waardoor banken nog steeds onverantwoorde risico’s nemen. Men doet niets tegen speculatie. Italië haalde laatst het nieuws dat er naast riante salarissen voor ambtenaren ook nog allerlei privileges gelden en dat politieagenten in werkelijkheid als chauffeur voor hun winkelende vrouwen dienst doen. Italië heeft meer dan 100 provincies! Grieken blijken vaak geen belasting te betalen. Grieken en Italianen werken respectievelijk maar tot hun 57 (Griekse ambtenaren nog korter) en 60e jaar. Als men dit soort praktijken niet kan aanpakken heeft een lening verstrekken geen zin.
De lening  aan Griekenland van 150 miljard wordt deels gedragen door banken. Dit wordt door politici gebracht alsof de burger daarmee ontlast wordt. Een leugen omdat banken dit genadeloos doorberekenen aan burgers. Mocht het toch misgaan met deze leningen zullen de banken weer in de problemen komen en door de overheid gered moeten worden. Het voordeel voor de burger ontgaat mij.  De banken lopen er ook geen enkel risico bij. De burger betaald, linksom of rechtsom.

Zinvolle maatregelen:
De Grieken moeten onder curatele gesteld worden: staatsbezittingen, gebouwen en wellicht zelfs eilanden moeten worden verkocht of als onderpand gelden voor de schulden. Men moet verder gedwongen worden om de overheidsuitgaven terug te dringen. De uitgaven aan defensie bijvoorbeeld zijn vele malen hoger dan in Nederland. De kromme situatie dreigt te ontstaan dat wij geld lenen aan Griekenland om het Griekse leger te financieren terwijl wij dat niet terugbetaalde geld dan vervolgens door dit leger niet kunnen innen. Waanzin.  Regeren is vooruitzien is een oude spreuk die helaas door onze bestuurders niet wordt toegepast.
Zet de Grieken uit de EU. Dat vind ik goed als straf en dreigmiddel naar landen als Italië en Portugal toe. Het nadeel is dat Griekenland minder mogelijkheden heeft om geld te verdienen door minder gunstige handelsverdragen maar dat is dan niet anders.  Griekenland mag geen eigen munt meer invoeren omdat dan het risico bestaat dat zij geld gaan bijdrukken en er hyperinflatie ontstaat. De EU blijft het in feite voor het zeggen houden in Griekenland tot dat ze als volledig lid mogen terugkeren. Wat ik overigens niet verwacht. Italië en Spanje zijn zorgenkindjes van veel grotere omvang daarom heeft men met Griekenland een kans gemist om een voorbeeld te stellen. Er veranderd nu dus niets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten