vrijdag 19 augustus 2011

Waarom lost Nederland het Italiaanse afvalprobleem op!?

Ik las 12 augustus in de Telegraaf dit bericht:
"Nederland wil Italiaans afval
RIJSWIJK (AFN) - Italiaanse media hebben vrijdag gemeld dat er een akkoord is gesloten tussen de gemeente Napels en Nederlandse afvalcentrales over de verwerking van afval uit de Italiaanse stad bij bedrijven in Nederland. Volgens directeur Dick Hoogendoorn van de Vereniging Afvalbedrijven is er nog geen contract getekend, maar zijn er gesprekken gaande. Hij zegt te hopen dat de zaak snel rond komt.
Napels kampt al lange tijd met grote afvalproblemen. De verwerkingscapaciteit is er onvoldoende. Volgens Hoogendoorn hebben de Nederlandse centrales capaciteit over.

Met het contract zou naar Nederlands prijsniveau 12 miljoen euro gemoeid kunnen zijn. Volgens de directeur is niet bekend hoeveel geld de deal kan opleveren, omdat de prijzen in Italië misschien anders zijn dan in Nederland.
In eerste instantie zou het gaan om ongeveer 248.000 ton afval die per schip naar Nederland zou worden vervoerd. Hoogendoorn hoopt dat de Italianen hun afval ook ,,op de middellange termijn'', dus voor een periode van enkele jaren, naar Nederland blijven afvoeren. ,,Die tijd hebben ze immers nodig om zelf afvalverwerkingsbedrijven te bouwen.''
In de stad Napels liggen grote hopen huisvuil die niet worden opgehaald. Bewoners klagen over ondraaglijke stank." einde bericht

Het voorgaande bericht riep bij mij de volgende vragen op:
Waarom zou Nederland de Italianen hiermee helpen? Hoezo denkt Nederland hieraan te verdienen? Waarom wordt de gezondheid van onze bewoners en ons milieu aangetast voor een beetje geld (jaarcontract van 12 miljoen)? Alhoewel dit afval niet naar de nieuwe fabriek (meer dan 150 miljoen kostend) van Omrin in Harlingen (Nota Bene aan de rand van de waddenzee, een werelderfgoed) gaat kan dit daar niet los van gezien worden aangezien de capaciteit van de Omrincentrale bijna gelijk is aan de hoeveelheid Italiaans afval die geleverd gaat worden aan Nederland. Dat is alleen maar bedoeld om zand in de ogen te strooien, als de media er geen aandacht aan had besteed was dit wel direct aan Omrin geleverd nu is er met contracten geschoven. Haalt Nederland nu wel zijn C02 uitstoot afspraken? Het doordrukken van de bouw van de Omrin centrale, terwijl bekend was dat de capaciteit van de afvalcentrales ruim voldoende was voor het Nederlandse afval, stinkt! Daar mag een parlementair onderzoek naar ingesteld worden! De snelheid waarmee de Omrin fabriek is gebouwd ondanks allerlei procedures roept de vraag op waarom de Italianen niet gelijk zelf een eigen fabriek hebben gebouwd? Italië heeft al: een begrotingstekort, een tekort op de handelsbalans en een enorme stijgend staatsschuld. Dit maakt dat alleen maar erger. Wij betalen dit dus zelf omdat de Italianen dit niet kunnen betalen. Waarom dan niet in Italië ten koste van hun burgers en hun milieu een afvalcentrale bouwen!?


Een link naar de site Stichting Afvaloven nee
http://www.afvalovennee.net/blog/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten