vrijdag 6 januari 2012

Beatrix is de baas

Toen in 2009 de kroonprins en zijn vrouw een vakantiehuis in Mozambique wilde aanschaffen ontstond er veel ophef.  Dat had er onder andere mee te maken dat de belangen van de plaatselijke bevolking  geschaad zouden kunnen worden. Dit was niet zeker maar men wilde het risico niet lopen omdat het doen en laten van het koninklijk huis en in dit geval de kroonprins valt onder de verantwoordelijkheid van de minister-president.

In  mijn ogen erg hypocriet allemaal zeker als je het vergelijkt met wat Shell allemaal doet in Nigeria. Hoezo? Nou omdat: Het koninklijk huis grootaandeelhouder is van Koninklijke olie, Koninklijke olie 49% van de aandelen van Shell bezit en vermoedelijk via bijzondere aandelen grote invloed heeft op het beleid van Shell.
In de olierijke gebieden van Nigeria houdt Shell op geen enkele wijze rekening met de belangen van de plaatselijke bevolking ook al beweren zij zelf het tegendeel. Niet voor niets is er sprake van een opstand in deze regio en zien we regelmatig beelden van olielekkages die het milieu vernietigen. Daar is, via het koningshuis, de premier voor verantwoordelijk .

Hier mag het koninklijk huis dus kennelijk wel miljoenen zo niet honderden miljoenen mee verdienen. Dit heeft nooit geleid tot Kamervragen en geen premier is erdoor in verlegenheid gebracht. Shell heeft dan ook een zeer machtige lobby die er onder andere toe heeft geleid dat Nigeria ruim 800 miljoen aan schuld werd kwijtgescholden toen Zalm nog minister van financiën was terwijl dat land stinkend rijk is en van gekkigheid niet weet wat het met het geld moet doen. Nigeria overweegt een eigen ruimteprogramma op te zetten. Dat is dus opvallend. Shell mag dus, waarschijnlijk in ruil, zijn gang gaan. Wat heeft Nederland daaraan? Weinig maar het koningshuis dus wel want die ontvangen dividend over de winst per aandeel van Shell  een winst die drijft op de dubieuze praktijken van Shell in Nigeria.

Waarom dan die ophef over een projectje in Mozambique . Het lijkt erop dat Beatrix wilde laten zien wie er nog steeds de baas is van het koningshuis. Kroonprins Willem-Alexander wilde zijn zin doordrijven en schijnt gezegd te hebben tegen Koningin Beatrix: “Ik mag al niets en dit ga ik gewoon doen” . Koningin Beatrix heeft dit dus teruggedraaid.

Dat er wat Shell betreft nauwelijks ophef ontstaat wijst erop dat het koningshuis veel meer macht heeft dan de meeste mensen beseffen.

Het geheim van Noordeinde is:  Het koningshuis is de baas in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten