zaterdag 21 januari 2012

Windturbines in Friesland

De provincie Friesland heeft niet genoeg oog voor het economische gewicht van de kleine windturbinehouder wat over het algemeen agrariërs zijn. De provincie wil grote clusters windturbines, met masthoogtes van 125m, op slechts enkele locaties (Afsluitdijk en Heerenveen) met als doel dat de windturbines geleidelijk verdwijnen uit de rest van de provincie.

Het gevolg van dit beleid is dat agrariërs hun interesse zullen verliezen en niet meer zullen investeren in windenergie omdat zij geen zicht meer hebben op hun investering. Uit het oog uit het hart. Dat is zonde en een economisch verlies voor deze overige regio’s. Om dit te voorkomen moet het mogelijk worden om in een kleinere plaats op een bedrijventerrein kleinere windturbines te plaatsen. Ik denk dan aan masthoogtes van 80m, wat wel hoger is dan op dit moment is toegestaan. Overigens heeft de provincie zelf wel al hogere turbines aan het Lauwersmeer, tot zover het gelijkheidsbeginsel.
Men kan er bijvoorbeeld voor kiezen vervanging van windturbines in de toekomst toe te staan op bedrijventerreinen. Dus wel weg uit de weilanden en verder open landschappen maar niet uit de eigen regio. Als er nu al in een kleinere plaats als Hindeloopen windturbines staan die daar vanwege gunstige windsituatie veel geld opleveren waarom zouden daar dan niet ook grotere voor in de plaats mogen komen wanneer deze aan vervanging toe zijn op een bedrijven terrein ipv een weiland wel te verstaan. Ook hier kun je kiezen voor 80m als limiet wat op zich al een verbetering is. Hier kan dan ook ter plekke gelden minder turbines maar meer capaciteit.

De mensen zijn in de provincie Friesland al gewend aan windturbines, hinder ervan ondervinden is een kwestie van smaak. Waarom vind men oude windmolens wel mooi en moderne windturbines niet? De moderne windturbines vallen naar mijn mening weg in het landschap, je kunt er gemakkelijk langs kijken. Dat geld minder voor oude windmolens of bijvoorbeeld boerderijen. Dat de wieken bewegen kan men irritant vinden maar dat kan men ook vinden van vogels die vliegen en dat is dus wat mij betreft irrelevant. Als ik  in een uitgestrekt landschap kijk dan stoor ik mij niet aan windturbines noch aan vogels die opvliegen of wegvliegen. Qua geluidsoverlast valt een windturbine erg mee, de wind zelf maakt meer lawaai en als het niet waait draait de turbine niet. Ga er zelf maar eens naast staan.

De provincie doet er goed aan op andere plaatsen het plaatsen van windturbines toe te staan omdat agrariërs er anders wel eens voor zouden kunnen kiezen niks meer met hun geld te doen en dat is slecht voor de plaatselijke economie. Daarnaast helpt het om de provincie qua energie voorziening onafhankelijk te maken. Dat is toch een doel van Friesland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten