donderdag 22 maart 2018

Brandweer Amsterdam in rookgordijn gehuld


Ik las gisteren 21 maart, op de dag van de gemeenteraadsverkiezing, in een groot gedeelte van het land, het volgende bericht.

Familiecultuur brandweer kost Amsterdam 3,9 miljoen euro

Volgens in opdracht van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland uitgevoerd onderzoek, heeft de ‘gesloten familiecultuur’ de Amsterdamse brandweer 3,9 miljoen euro gekost. Commandant Leen Schaap, wil direct een einde maken aan de misstanden, zoals onterecht vervroegd pensioen voor brandweerlieden.
De misstanden konden volgens de onderzoekers ontstaan door de informele cultuur op de kazernes, waar een sterk familiegevoel overheerste en weinig ‘nieuw bloed’ binnenkwam. Het gaat onder andere om onregelmatigheden met leeftijdsontslag en privégebruik van kazernes. De bijna vier miljoen euro zijn over de afgelopen tien jaar aan dit soort zaken uitgegeven. Dit geld is volgens de brandweer niet terug te vorderen.

Niet iedereen behoorde tot de ‘familie’. Maar de korpsleiding gaf geen gehoor aan meldingen door klokkenluiders. Tot Leen Schaap aantrad. Deze liet direct het onderzoek uitvoeren. Dit leidde tot een rapport waarin onder andere staat: …Een familieorganisatie, waar medewerkers voor elkaar zorgen en het voor elkaar opnemen, een gesloten organisatie mede in samenhang met aanstellingen voor het leven en beperkte zij-instroom en weinig diversiteit in de samenstelling van de organisatie. De onderzoekers adviseren de brandweer het personeelsbestand te diversifiëren zodat er minder nadruk komt te liggen op de (relevantie van) de arbeidsvoorwaarden, zonder afbreuk te doen aan het ‘groepsgevoel’.
(einde bericht.)
Het viel mij op dat geen van de politici in staat was hier nog even op in te spelen zo vlak voor de verkiezingen. Met name van de oppositie valt dat tegen. Verder valt op dat de pers niet doorvraagd. Want hoezo is dit geldbedrag terug te vorderen!? Volgt er nu gevangenisstraf voor de daders? Wordt de daders in elk geval hun baan ontnomen of als ze al met pensioen zijn hun pensioen afgepakt? Heeft het uberhaupt gevolgen voor dit stelletje ongeregeld?Familiecultuur klinkt wel erg gezellig. Graaicultuur/ verziekte bedijfscultuur is meer op zijn plaats. Ons kent ons is niet zo heel bijzonder hoor. De maffia heeft ook zo iets.Dat moet dus keihard aangepakt worden. Het blijft echter stil: in de pers en van de kant van politici.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten