zaterdag 24 maart 2018

Oranje kiest kleurloos

Oefenduel Nederland- Engeland 0-1

Een kleurloos Oranje koos onder Koeman voor 5-3-2. Met Hateboer en Van Aanholt als opkomende
(naar voren lopende) backs (linker en rechterverdediger).

Dat resulteert dan in de praktijk in 3-5-2 of als het heel gek loopt 3-3-4. Het hangt er namelijk vanaf of deze spelers hun verdedigende taak verwaarlozen of goed vervullen. Blijven ze voorin hangen en komen ze niet meer terug dan speel je dus 3-3-4. De vraag is of deze spelers daarvoor geschikt zijn. Het antwoord is natuurlijk nee. Hateboer is nauwelijks in staat tot een goede voorzet, de voorwaarde is dat hij volledig ongedekt staat.

Dit 5-3-2 systeem is afgekeken van het grote Oostenrijk van vroeger ronde de 2de wereldoorlog. Dat speelde overigens ook heel saai en statisch en is de reden dat voetbal niet populair is in Oostenrijk, al is het een comeback aan het maken. Dat komt vooral door door de impuls van het grote geld met name door een groot bedrijf dat energiedrankjes verkoopt. Verder zijn bergen natuurlijk niet zo geschikt om te voetballen en was het daar meer een elitesport terwijl het volk liever skiet. Ernst Happel is een in Nederland bekende Oostenrijkse coach maar hij mocht, zijn toen vernieuwende ideeën, niet of in ieder geval niet met succes toepassen in Oostenrijk.

Brazilië speelt ook 3-5-2 en daar heeft men zeker ook naar gekeken omdat Brazilië de naam heeft aantrekkelijk voetbal te spelen. Dat is een misvatting. Er komen aantrekkelijke spelers vandaan bijvoorbeeld: Pele, Romario, Ronaldihno, Ronaldo, Kaka. Maar dat zijn eigenlijk uitzonderingen. Het is waar dat er heel veel Braziliaanse spelers zijn uitgewaaierd over de wereld, maar dat zijn toch B categorie spelers vergeleken bij de namen die ik noemde. Het systeem bestaat uit 3 centrale verdedigers die vaak nauwelijks kunnen voetballen en de bal gewoon wegperen. 2 aanvallende backs wat ook kan omdat iedereen maar met 2 spitsen speelt in Brazilië. Daarom won Nederland regelmatig van Brazilië, hun backs zijn niet gewend aan directe tegenstander. Die backs zijn vaak wel goede voetballers in tegenstelling tot Hateboer en in minder mate Van Aanholt.

Als je kiest voor dit statische systeem 3-5-2 moet je in ieder geval goede keuzes en afspraken maken. Van Aahnolt en Hateboer kunnen niet verdedigen. Blijft dus over in de praktijk (want zij kunnen niet verdedigen) 3-5-2 of 3-3-4. Waarvoor deze spelers dus niet geschikt zijn omdat ze niet goed kunnen aanvallen/voetballen. kies dan, wanneer je wel 5-3-2 wilt kunnen spelen of als je daartoe gedwongen wordt door een sterkere tegenstander voor een type dat kan verdedigen.Je kunt op rechts bijvoorbeeldvoor een middenvelder als Wijnaldum of een aanvaller/winger als Berghuis (kan dus ook als 2de spits) kiezen of als je wel wilt verdedigen voor Van Beek (Feyenoord), (Veltman) Ajax of (Brenet) PSV als rechtsachter. Die had Koeman geen eens achter de hand. Op links kun je bijvoorbeeld kiezen voor Nelom,Haps,Viergever, Blind( al heeft deze geen enkele diepgang kan ook centraal achterin of ergens op het middenveld) en Willems. Depay, Boetius als je kiest voor een aanvaller op deze plek.Waarbij opgemerkt dat ik Boetius en Depay niet geschikt vind voor de spitspositie. Het is belangrijk een aantal spelers mee te nemen die op verschillende posities bepaalde taken kunnen uitvoeren.

Op links had men overigens gekozen voor een linksbuiten Depay, ik ben daar tegen, dat doen de Brazilianen en Oostenrijkers bijvoorbeeld niet. Zij spelen met 2 spitsen in het centrum. In mijn optiek zou ideaal zijn, in dit systeem, 1: grote, sterke, en goed koppende spits en 1 technische snelle maar ook goed koppende kleinere spits eromheen cirkelend. Een type Eikelkamp/ Koevermans en een type Gilhaus. Niet onze meest geëerde spitsen maar dit is een ander systeem. We hebben bijvoorbeeld een Van Nistelrooij gehad die beide genoemde rollen in zou kunnen vullen.

Op dit moment hebben we gewoon geen topspits. Van Persie is geen alternatief vanwege zijn leeftijd en omdat hij gewoon geen echte spits is geweest, wel een heel goede voetballer. Dost is op papier 1.95 maar is dat vreemd genoeg niet. Waardeloos. Weghorst zou type 1 Kunnen worden maar beseft niet dat hij daarvoor wat moet doen. Hij is fysiek internationaal niet in staat 1 duel te winnen. Trainen dus. Ik zou als spitsen kiezen voor Van Wolfswinkel en Linssen. Propper als spits vind ik ook een optie voor beide types. Dost wordt geroemd als scorende speler in Portugal maar dat heeft van Wolfswinkel in het verleden ook gedaan. Kerk van Utrecht zou ik erbij halen omdat hij hard werkt in de spits dat is triest genoeg heel bijzonder. Nogmaals op dit moment hebben we geen topspits. Eventueel voor erbij Huntelaar. Ik vind het bij gebrek aan spitsen, (goede spitsen) terecht dat er voor maar 2 spitsen gekozen wordt.

Erbij moeten verder Van Ginkel, Fer(geblesseerd geloof ik), Blind, Van Wolfswinkel (geblesseerd?), Viergever, Linssen, Kerk, Boëtius, Van Beek, Nelom, Rekik, Nuytinck, Klaassen, Hendrix,Martins Indi, Brenet, Stekelenburg en Padt.

Eraf moeten: Bizot, Cillessen Strootman, Promes De Ligt, Dost, Tete, Vilhena,Ake,Babel, Strootman, Dony van de Beek, Hateboer Van Aanholt en Fosu Mensah. Allen fysiek zwak en/of voetballend waardeloos.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten