donderdag 29 maart 2018

CV ketels moeten blijven


Volgens Doekele Terpstra, voorzitter van UNETO-VNI (Installateurskoepelorganisatie), moeten vanaf 2021 er geen nieuwe CV ketels geïnstalleerd worden. Zij UNETO-VNI) willen dit zelfs verbieden.

Dit is dan ook een lobby van de installatiebranche en moet dan dus ook zo bezien worden, als een lobby. Op het nieuws bij de publieke omroep werd het wel gebracht alsof dit de enige waarheid is, dat is niet zo. Er zijn veel misverstanden en er wordt veel langs mekaar heen gepraat. Dat is overal zo waar Terpstra is.

Het gaat hen dus om CV ketels! Het blijft wel gaan om Centrale Verwarming. Zij (UNETO-VNI) willen dit door dure systemen vervangen als warmtepomp en zonnepanelen. Dit kost soms 6000-9000 euro terwijl een nieuwe CV nu soms ongeveer 1500 euro kost (wellicht wel een goede aanbieding). Dan hebben ze het niet over de ketel die er toevalligerwijs niet bij zit maar over de brandstof die de CV aandrijft. Daardoor wordt het duurder en duurzamer. De overheid wil  dat er minder CV installaties werken op gas oftewel dat minder woningen worden/zijn aangesloten op het aardgasnetwerk.

Overschakelen op bijvoorbeeld warmtepomp kan alleen in bepaalde prijsklassen en/of bij nieuwbouw
Men moet zich wel realiseren dat het aardgasnetwerk er nu eenmaal al ligt. Er helemaal geen gebruik van maken is zonde/ kapitaalvernietiging. Alleen voor huizen in bepaalde prijsklassen kan overgeschakeld worden van aardgas op bijvoorbeeld een warmtepomp. Warmtepompen kunnen overigens niet overal. In de sociale huursector is dit voorstel van de installatiebranche helemaal niet mogelijk, want veel te duur. De huren zouden de lucht in schieten. Het is helemaal niet nodig elk huis voor zijn eigen energieopwekking te laten zorgen. Verhuurders beweren dat zij in het geval van een warmtepomp of een hele reeks zonnepanelen alleen de huur verhogen met de "oude energierekening" Ik persoonlijk vertrouw dit niet. Het zou best kunnen dat er toch een energierekening komt bijvoorbeeld bij een koude winter. Verder geloof ik niet dat de verhuurders deze investering willen doen voor de oude sociale huurwoningen.  Uneto VNI noemt een hybride systeem wat volgens deze installatiebranche heel duur zou zijn. Dat lijkt niet nodig. Eigenlijk zijn de huidige CV installaties met ketel al hybride. Zij werken op Elektriciteit maar worden gestookt op aardgas. Als er een elektrische netwerk storing is kunnen u en ik niet stoken. De waarheid is dat UNETO-VNI Terpstra heeft ingehuurd om makkelijk geld te kunnen verdienen. De warmtepompen zijn vrij specialistisch en daarom duur men wil dus niet toegeven dat er veeeeeel goedkopere oplossingen mogelijk zijn. Dat komt door de criminele inslag van deze branche en de heer Terpstra.

CV installaties op aardgas met ketel verbeteren in sociale huurwoningen tot een hybride systeem:
Wat volgens mij moet gebeuren aan de CV installaties met ketels is: 1) zorg ervoor dat deze CV's met ketels ook werken bij stroomuitval. 2) Zorg ervoor dat deze installaties ook op elektriciteit kunnen werken. 3) het maakt dan niet uit hoe de stroom wordt opgewekt, de consument kan bijvoorbeeld kiezen voor groene stroom. Dus zonder dat er meteen zonnepanelen op het dak moeten wat een dure aanpassing vergt die in de huur doorberekend zal worden. Deze aanpassing hoeft volgens mij niet duur te zijn.

CV installaties met ketel puur elektrisch
De huidige installaties met ketel kunnen volgens mij aangepast worden door een verwarmingselement aan te brengen in de ketel (of in de radiatoren waarbij ik niet precies weet of dat duurder of energiebesparend is) waarbij het wel een Centraal geleide verwarming blijft. Dit kan dan dus zonder aardgas. Dit systeem kan misschien ook wel met aardgas dit kost niks extra's want het aardgasnetwerk ligt er al.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten