zondag 26 april 2020

Plastic flesjes inzamelen lijkt onzinnig

https://nos.nl/artikel/2331609-vanaf-volgend-jaar-statiegeld-op-kleine-plastic-flesjes-later-mogelijk-ook-op-blik.html


Ondanks de Corona crisis zet het kabinet haar kruistocht tegen plastic flesjes door. Dat is verbazend. Kan dat niet wachtten. Ondernemers moeten hun winkels aanpassen. Er moeten automaten voor gemaakt/aangepast worden. Dat is nu allemaal teveel. Ik gooi al netjes plastic flesjes in de prullenbak. Laat ze dit elders er uit sorteren. Een drugsdealer gaat niet nu wel een flesje inleveren vanwege het statiegeld. Ik bedoel daarmee; het gedrag van degene die dit nu op straat gooien zal niet veranderd worden.

Waarom dan toch? Ik denk dat het te doen is om olie welke teruggewonnen kan worden uit deze (juist dit type) plastic flesjes. Er is dus een brandstof met name olie probleem wat de staat ons niet wil vertellen, dat is de reden dat er geen vliegtuigen meer vliegen met hun hoge kerosine gebruik. Heeft (bijvoorbeeld) Saoedi Arabiƫ de oliekraan dicht gedraaid? Of nog erger de gehele, of bijna gehele, OPEC?

Er is denk ik vooral een probleem met kerosine wat het meest geraffineerd moet worden. Daarom mag er helemaal niet meer gevlogen worden, niet vanwege Corona. De schaarste aan raffinaderijen is echter eigen schuld van het westen. Door wanbeleid of corruptie heeft men dat niet in de gate gehad/ willen hebben. Schaarste betekend namelijk vaak ook een hoge prijs. Zie bericht hieronder:

Failliet Petroplus blijkt gelddrukkerij voor Vitol en Gunvor
Opvallende zaakjes rond het omgevallen Petroplus, ooit opgezet door Quote 500-leden Marcel van Poecke en Willem Willemstein. De twee verkochten het oliebedrijf aan Carlyle Group, onder wiens bestuur het bedrijf in verval raakte en uiteindelijk omviel. Oliehandelaren Vitol uit Rotterdam en Gunvor uit Amsterdam kochten raffinaderijen op uit de boedel, en verdienen daar nu bakken met geld mee.
Door Henk Willem Smits
26/10/2012 12:03
Vitol en Gunvor, een Russische oliehandelaar met kantoren in Cyprus, Zwitserland en Nederland, verdienen wekelijks miljoenen aan de oude Petroplus-raffinaderijen, zo ontdekte persbureau Reuters. Terwijl enkele maanden geleden nog werd beweerd dat de gehele raffinagesector in Europa ten dode opgeschreven zou zijn.
Maar door toeval is de raffinagecapaciteit wereldwijd sterk gedaald doordat enkele raffinaderijen elders in de wereld zijn gesloten. Enkele definitief, enkele zijn tijdelijk dicht vanwege onderhoud en dan zijn er nog raffinaderijen door ongelukken gesloten. ‘De Petroplus-raffinaderijen drukken nu meer geld in een maand dan gedurende de paar jaar hiervoor’, aldus een anonieme ex-Petroplusmedewerker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten