donderdag 17 september 2020

Nieuw mestbeleid is bagger

 


https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/09/08/minister-schouten-eenvoudiger-en-duurzaam-meststelsel-nodig


Hierboven het mestbeleid van minister Schouten en hieronder een link wat de boeren ervan vinden gevolgd door mijn commentaar op dit alles.

https://www.ad.nl/binnenland/boeren-mestbeleid-minister-schouten-is-totaal-kansloos~a36ebee3/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F


Mijn commentaar: In het kort:

Een schema waar ik hoofdpijn van krijg. Een plan wat heet contouren nieuw mestbeleid dat is dus geen plan.

Contouren nieuw mestbeleid:

1)Grondgebondenheid (mest op eigen land houden)

 2)Afvoer en verwerking van mest

 3)Gebiedsgerichte aanpak (?)

Je zou hier als boer maar mee moeten werken. Een indeling als dit is onbegrijpelijk. Er moet rekening gehouden blijven worden met wat er mag van Brussel. Er is sprake van een Mestqoutum en een melkqoutum (voor koeienhouders). 

Wat er moet gebeuren met het geproduceerde mest mag niet zo absoluut neergezet worden. Wanneer een een koeienhouder zijn mest op het land gooit is het doordrenkt met mest waardoor het drinkwater aangetast wordt en de CO2 uitstoot de pan uitrijst en het land zelf ook kapot gaat. Dat mag ook niet vanwege het mestquotum, een gedeelte zal dus anders verwerkt moeten worden door samenwerking met akkerbouwers of door een vergistingsinstallatie en het omzetten naar groen gas van deze mest.

Varkens en kippenboeren hebben geen eens land. zij kunnen dus alleen maar dit alten afvoeren volgens dit "plan" 

Er zijn in het plan ongenoemde ander opties die wel genoemd moeten worden.

1)Vergistingsinstallaties bij de boeren bedrijven zelf die mest omzetten in groen gas,

2)verhandelen mest aan akkerbouwers/bioboeren

3)Verbranden mest als biomassa

4) export van mest naar het buitenland (denk aan Frankrijk en Spanje die minder intensieve veeteelt hebben maar wel respectievelijk veel wijnteelt en sinaasappelenteelt welke wellicht dierlijke mest goed kunnen gebruiken. 

5) grote mestverwerkende bedrijven waar mest eventueel naar toe kan (zoals al in de aanzet tot een plan is aangegeven)

Kunstmest probeert de overheid terug te dringen zoals de overheid dan ook zou moeten weten. bioboeren moeten dus geholpen worden delen van de enorme hoeveelheid geproduceerde mest te verwerken. Nogmaals absoluut zeggen of je gaat zelf je mest verwerken op je eigen land of je stuurt dit naar een fabriek, dat kan niet.Regels voor de veiligheid van het water zijn er al, dat is niet nieuw. Groen gas en biomassa zouden belangrijke pijlers moeten zijn van een nieuw plan en men moet gaan onderhandelen met het buitenland over export van een gedeelte van onze mest anders verzuipen we erin.



.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten