woensdag 29 augustus 2012

Verstappen had de gevangenis in gemoeten!


Ik las vandaag in het bericht; OM onderuit in zaak verstappen, dat Jos Verstappen niet vervolgd wordt. Het OM zou eerst hem een boete moeten hebben aanbieden, volgens dit bericht, alvorens de zaak voor de rechter te brengen. Dus is het OM niet ontvankelijk verklaard. Verder staat er dat er eerst een aanklacht was wegens poging tot doodslag die ingetrokken is door het slachtoffer waarna het OM dat niet heeft doorgezet. Het slachtoffer was de ex vriendin van Jos en ze zijn nu weer bij elkaar. Alsof dat wat uitmaakt.

Ik stel dat het OM de eis van doodslag vol had moeten houden ongeacht het feit dat de vriendin deze aanklacht weer introk. Zij zou immers onder druk gezet kunnen zijn om dit in te trekken. Verstappen heeft bekend en zij heeft in het ziekenhuis gelegen. Het was poging tot doodslag of misschien zelfs poging tot moord (dat is lastiger te bewijzen een opwelling van woede is zeker hoe lang dat aanhield niet). Verstappen had hoe dan ook de gevangenis in gemoeten en ik vermoed dat er hier veel meer aan de hand is dan een "foutje" bij het OM zeker omdat door de manier van berichtgeving in de pers kritiek uitblijft. Een grof schandaal is dit voor de rechtspraak in Nederland. Omdat het OM dus kennelijk niet op de hoogte is van de wetgeving worden misdadigers niet vervolgd. Mits ze genoeg geld hebben natuurlijk.

De intrekking van de aanklacht is zoals ik al zei irrelevant. Stel dat het slachtoffer (de ex ex vriendin) was overleden. Had het OM dan ook gezegd: wij vervolgen niemand omdat er geen aanklacht is!? Nee natuurlijk niet!

Ik wacht met smart op een wetswijziging waardoor de rechter ondanks dat het OM er een zooitje van heeft gemaakt zelf een afweging maakt die zinnig is danwel dat de zaak over gedaan mag worden. Wel op kosten van het OM overigens.

In deze zaak was er dus een bekentenis en een ziekenhuisopname. Dat kan een rechter toch ook zien. Simpeler kan het niet, een schoolvoorbeeld. Toch geen vervolging... Schandalig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten