donderdag 17 april 2014

Plastic soep word duur betaald, door toedoen Europa



Gratis plastic tasjes in de ban gedaan
16 april 2014 13:43
RTL Nieuws/ ANP
Het moet over zijn met gratis plastic tasjes. Het Europees Parlement stemde vandaag in met plannen om de Europese plastic tasjesberg in vijf jaar met 80 procent terug te dringen.
Volgens cijfers van de EU gebruikt een Europeaan gemiddeld 200 lichtgewicht plastic tasjes per jaar. De parlementariërs willen dat supermarkten en ook andere winkels waar voeding wordt verkocht alleen plastic tasjes hebben waarvoor betaald wordt.
Een voorstel waarin werd gepleit voor een uitzondering op het verbod voor fastfoodrestaurants, afhaalchinezen en pizzabezorgers, haalde het niet.
In Nederland worden op markten of bij afhaalrestaurants nog steeds dunne, lichtgewicht, gratis tasjes uitgedeeld. Supermarkten verstrekken geen gratis tasjes meer.
Op teletekst van RTL staat er ook nog bij: veel wegwerptasjes verdwijnen in de oceaan en drijven rond als een plastic soep het gevolg daarvan is dat er dieren sterven doordat ze plastic in hun maag hebben.

Mijn mening:
Dit is dus een voorbeeld van een betuttelend Europa dat ook nog eens verkeerde beslissingen neemt en deze oplegt aan lidstaten. Iets wat we niet moeten willen. Problemen moeten op maat opgelost kunnen worden. Het zou op dit moment in het Europees Parlement om de Oekraïne moeten gaan niet over plastic tasjes . Europa is er niet voor een deel van het probleem maar voor de grote lijnen. Het amendement over afhaalchinezen en pizzabezorgers is tekenend, waar gaat dit over?  De plastic soep is het grote probleem waar het aangaande dit onderwerp over zou moeten gaan niet over de plastic tasjes van burgers en winkels. Alsof de plastic eilanden ontstaan uit onze plastic zakjes wat een leugen.  
Ik gooi mijn tasjes weg, niet in de oceaan maar in de afvalbak. Ik heb geen idee hoe deze in de oceaan terechtkomen. Wellicht moeten afvalverwerkers beter gecontroleerde worden. Ik gebruik al een lang meegaande boodschappentas. Voor impuls aankopen kun je een opvouwbaar plastic tasje meenemen. Als iedereen dat zou doen, zou er geen probleem zijn. Ik vergeet dat laatste ook wel eens hoor en ik neem dan ook het aangeboden tasje mee maar daar hoeft het Europees Parlement mij niet over aan te spreken dunkt mij.

Plastic wordt gemaakt uit olie en je kunt uit plastic olie terugwinnen. maar zoeken naar alternatieven voor fossiele brandstoffen lijkt mij zinvoller dan plastic in te zamelen om er olie terug uit te halen. Dat kost meer dan het oplevert. Het afval wanneer het is ingeleverd op een slimme manier scheiden dus op de afvalberg dat is slim. Minder plastic zakjes produceren, misschien wat meer een planeconomie?

Europa moet de plastic soep /de plastic eilanden om gaan zetten in olie. Dat is een groot project wat behapbaar is voor Europa. Bemoei je aub niet met minieme plastic zakjes maar met reusachtige plastic eilanden. Denk na!

Het zijn vaak winkels die het wanneer im met een eigen boodschappentas loop toch ongevraagd in een tasje doen. Wellicht voor reclamedoeleinden. Zou dit verminderen wanneer winkels ook nog geld mogen vragen voor een plastic tas!? NEE! Wat is dit dan toch voor een walgelijk besluit? Het probleem wordt alleen maar verergert en de burger die een keer een plastic tas vergeten is word verder uitgeknepen. Welgestelden voelen 10 cent voor een tas niet en veranderen hun gedrag dus ook niet. Het slaat dus helemaal nergens op.
Nog een artikel hierover waarin in de laatste alinea bevestigd wordt dat winkeliers verdienen aan plastic tassen wanneer ze er geld voor mogen vragen. Dan zullen zij dit proberen te stimuleren:

Europa tegen gratis plastic tasjes

woensdag 16 apr 2014, 14:11 (Update: 16-04-14, 17:10)
Het Europees Parlement heeft ingestemd met een plan dat het aantal plastic tasjes in Europa sterk moet verminderen. Het doel is om het aantal gratis tasjes in 5 jaar tijd met 80 procent terug te dringen.
De lidstaten mogen zelf bepalen hoe ze dat doel halen. Dat kan onder meer door heffingen, belastingen of een algeheel verbod.

Milieu

Het plan is in november gepresenteerd door de Europese Commissie. Volgens de commissie zijn de tasjes slecht voor het milieu, omdat ze vaak op straat of in het water belanden.
Volgens Brussel gaat het jaarlijks om meer dan acht miljard plastic tasjes die verkeerd terechtkomen. In 90 procent van de gevallen zijn het flinterdunne tasjes en zakjes die maar één keer worden gebruikt.

Betalen voor tasje

De parlementariërs die vandaag voor het plan stemden willen dat supermarkten en andere winkels alleen plastic tasjes aanbieden waarvoor betaald moet worden.
Volgens PvdA-Europarlementariër Judith Merkies snijdt hierdoor het mes aan twee kanten: "Klanten zullen geneigd zijn zelf een tas mee te nemen als ze boodschappen gaan doen, wat een hoop plastic scheelt op jaarbasis. En de winkeleigenaren hebben aan de verkoop van betere en duurzame tasjes een extra inkomstenbron en worden dus niet benadeeld."

Supermarkt

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout wijst erop dat veel wegwerptasjes in zee verdwijnen, met als gevolg dat er dieren sterven door plastic in hun maag.
In Nederland worden op markten of bij afhaalrestaurants nog steeds dunne, lichtgewicht, gratis tasjes uitgedeeld.
Supermarkten geven bij de kassa geen gratis tasjes meer uit. Het televisieprogramma De Rekenkamer van de KRO rekende dit jaar uit dat het plastic tasje het winstgevendste product in de supermarkt is.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten