vrijdag 17 oktober 2014

Hef het NIBUD op



'Samenleving werkt schulden in de hand'
UTRECHT - vr 17 okt 2014, 08:26 (artikel telegraaf)
Overheid en bedrijfsleven kunnen miljoenen besparen door meer oog te hebben voor het financieel gedrag van consumenten. Steeds meer huishoudens kampen met geldproblemen en dat kost de samenleving onnodig veel geld. Dat schrijft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een vrijdag verschenen rapport.
„We staan te dweilen, terwijl de kraan openstaat”, constateert de instantie die deze week haar 35-jarig bestaan viert. Het voorkomen van financiële problemen lukt niet als het de consument op andere vlakken moeilijk wordt gemaakt om de juiste keuzes te maken.
Dat toeslagen voor bijvoorbeeld huur vooraf moeten worden aangevraagd, werkt schulden in de hand. Net als de oplopende kosten bij het vergeten uit te checken in het openbaar vervoer, of het eenvoudig aankopen kunnen doen met je creditcard en honderden euro's rood kunnen staan.
De samenleving is volgens berekeningen van het Nibud al gauw 100.000 euro kwijt aan één huishouden dat ernstige financiële problemen heeft. Dat geld gaat zitten in afschrijvingen, hulpverlening, verzuim- en ziektekosten, verloren arbeidsuren, uitkeringen en huisuitzettingen.
Inmiddels heeft zo'n 15 procent van de Nederlandse bevolking te maken met ernstige betalingsachterstanden. Dit zijn ruim 1,1 miljoen Nederlanders en het Nibud verwacht dat dit aantal nog verder zal stijgen.
Komende periode wil het Nibud bedrijven en instellingen nadrukkelijker voorlichten over hoe zij geldproblemen minder in de hand kunnen werken. Wanneer het financieel gedrag van consumenten meer als uitgangspunt wordt genomen bij beleidsdoelstellingen, leidt dit tot veranderingen waar de samenleving veel aan heeft, zo is de gedachte.
Als voorbeeld noemt het Nibud de manier waarop de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) nu via zijn website studieleningen laat aanvragen. Tot voor kort kreeg je standaard het maximum te lenen bedrag te zien dat je zelf kon verlagen. Dat zorgde er volgens het Nibud voor dat studenten eerder kozen voor het maximale leenbedrag. Nu staat dit standaard op nul, waardoor er relatief minder wordt geleend. (Einde artikel Telegraaf)


Mijn reactie:
Schulden van burgers kosten samenleving 11 miljard!? Wat dacht u van de staatsschuld!?

Minima kunnen op een gegeven moment niet meer lenen, Reclame/verleidende producten om meer te lenen is dus een te verwaarlozen probleem dat wordt aangestipt door het NIBUD.
Dat al de schulden van deze minima nooit meer te innen zijn geloof ik niet. Dat kun je zelfs met een uitkering terug betalen. Studenten krijgen wellicht nog een goede baan of het nou hoer is of minister van defensie. Dan betalen ze dit terug.  11Miljard is dus onzin.
Hoe bouw je een schuld van 100.000 op? Dat is onmogelijk. Hoe kan het dat instanties, zoals banken, niet eerder ingrijpen? Als ze al niet eerder ingrijpen, hoeveel mag u rood staan? Daar ligt misschien een probleem maar vergeleken met de staatsschuld en het begrotingsbeleid van de centrale overheid is dit probleem te verwaarlozen.
Ik zou zeggen: het gedrag van de centrale overheid werkt schulden in de hand.
Het NIBUD zit  al 35 jaar in een ivoren toren ons te adviseren om koekjes te bakken als er niet genoeg deeg is voor brood.

Conclusie: Het zou een hoop geld schelen wanneer de overheid  het NIBUD opheft.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten