dinsdag 1 december 2015

Bodemdaling Waddenzee is een voordeel

Er is commotie over bodemdaling in de Waddenzee. 

Je kunt; om de stijging van de zeespiegel te compenseren/te niet te doen een paar dingen doen. De dijken ophogen het land achter de dijk ophogen of en daar gaat het hier om de bodem van de zee doen dalen. Er ligt hier een enorm opslagmogelijkheid
Dat laatste is de onze visionairs bij de overheid helaas ontgaan. Zo ook bij de commissie bodemdaling Ameland.  Zij onderzoeken de gevolgen voor het milieu. Andere zaken lijken belangrijker zoals kans op aardbevingen en de gaswinning. Maar is de bodemdaling misschien een kans?

Ik las het volgende bericht:
Snellere bodemdaling Ameland en Schier

Gepubliceerd op 01 december (Leeuwarder courant)

De wadbodem boven gasproductievelden van de NAM daalt rond het Pinkegat en het Zoutkamperlaag sneller dan voorspeld, zo blijkt uit metingen van de exploitant.

In het slechtste geval zou de gaswinning nabij het Pinkegat al over drie jaar beperkt moeten worden om schade aan de natuur van de Waddenzee te voorkomen. Het gaat dan om de aardgasvelden ‘Nes' en ‘Ameland'.

Voor het Zoutkamperlaag zou de bodemdaling in het slechtste scenario in 2029 gaan knellen. In beide gevallen zou de hand dan jaren eerder aan de kraan moeten dan voorzien. Einde bericht.

Mijn commentaar: beleidsmakers en onderzoekers moeten beter belangen gaan afwegen. Het is misschien mogelijk de bodemdaling te laten gebeuren dat1) het gas gewonnen wordt en 2) dat de natuur zich herstelt van eventuele schade. Een win –win situatie. Met de stijging van de zeespiegel is het, zeker voor Ameland, van belang dat er een nieuw reservoir voor al dit nieuw water ontstaat. Dat is voordeel en winpunt nummer 3) extra wateropslag die ,met andere maatregelen, voorkomt dat de zeespiegelstijging fataal is voor NL. Dus win-win-win.

 Bij rivieren maken we uiterwaarden en diepen we deze uit. Dat uitdiepen kan ook in de zee, zeker rondom de kust. Er wordt vaak al zand gewonnen en op het land gespoten men herstelt daar duinen mee en herstelt afgekalfde stukken land omdat anders de wadden eilanden of verdwijnen of richting Duitsland verdwijnen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Waddeneilanden#Ontwikkeling Het fenomeen wandelen. Bij deze zandwinning hoor ik nooit iemand over de gevolgen voor het milieu a) Omdat deze te verwaarlozen is b) Omdat andere belangen groter worden geacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten