woensdag 16 december 2015

Oplossing Kolencentrale probleem


Kamp botst met Kamer over kolencentrales

telegraaf
wo 16 dec 2015, 13:31
DEN HAAG -
Minister Henk Kamp (Economische Zaken - VVD) en de Tweede Kamer botsten woensdag hard over het bijstoken van biomassa in kolencentrales. Volgens Jan Vos van coalitiepartner PvdA gooit de bewindsman hiermee geld over de balk. "Ik denk dat de heer Vos doorslaat", zei Kamp.

Hij wil de komende acht jaar miljarden vrijmaken om biomassa in de centrales bij te stoken. Hierdoor stoten ze een kwart minder vervuiling uit. Biomassa is nodig om de doelen voor meer duurzame energie in 2020 te halen, aldus de minister. Maar een meerderheid van de Kamer wil juist alle kolencentrales dicht.
Deze zomer oordeelde de rechter dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Om dat te halen moeten de laatste vijf kolencentrales mogelijk binnen acht jaar dicht, zei Vos. Miljarden steken in deze centrales om biomassa bij te stoken is dan geldverspilling, meent hij.

Ruim twee jaar geleden sloot Kamp met tientallen milieuorganisaties en energiebedrijven het Energieakkoord. Daarin is onder meer afgesproken dat in 2020 14 procent van de energie duurzaam moet zijn. Om dat te realiseren kwamen de partijen overeen om vijf van de tien kolencentrales te sluiten.
Kamp wil niet gaan "rammelen" aan het Energieakkoord. Hij zegt de daarin afgesproken doelstellingen voor duurzame energie alleen te kunnen halen met biomassa en windmolens op land en zee. Hij blijft investeren in biomassa. "Ik ga het energieakkoord uitvoeren." Wel kijkt hij of hier bovenop nog iets extra's kan worden gedaan. (einde artikel)

 
Reactie van een deskundige (ik):
Ipv te zoeken naar enorme hoeveelheden biomassa, enorm omdat het om een enorme centrale gaat waar15% biomassa bijgestookt moet gaan worden, die er in Nederland niet is kun je beter 15% van de capaciteit niet in gebruik nemen.
oplossing:
Biomassa is op zichzelf als je het verstookt minder smerig dan kolen maar niet vrij van uitstoot. Wellicht kun je dus met 10% minder kolen, dan oorspronkelijk bedoeld was, de centrale stoken. In het geval van extreme situaties (winter/oorlog/ Oorlogswinter) en extreme vraag is dat dan een reservecapaciteit. Dat is een zinnige oplossing. Door de snellere stop(sneller dan welke eerdere voorspelling dan ook) met aardgas is er geen steenkoolvoorraad aangelegd. Met de beste wil van de wereld en met de sluiting van de andere verouderde kolencentrales zou je de enorme nieuwe kolencentrale toch niet op volle capaciteit in gebruik kunnen nemen.
 
Ik persoonlijk ben tegen het stoken van kolen in Nederland maar de bouw is nu een maal niet meer te stoppen, dat zou ook kapitaalvernietiging zijn. Nederland heeft geen kolen en de ambitie van de overheid om energieexporteur te worden dmv kolen is  dan ook onzinnig. Ja in NL opgewekte stroom maakt ons dan energie exporteur maar met kolen die we importeren. Daar hebben we dus nks aan omdat we dan afhankelijk blijven van de levering van kolen. Dat moet je niet willen want daarmee komt de onafhankelijjkheid van het land in gevaar. Kernenergie is ook geen oplossing want alhoewel het geen uitsoot heeft zorgt het wel voor straling en een onoplosbaar afvalprobleem. Tevens maakt het ons afhankelijk van uranium, bijvoorbeeld uit Mali (kolonie van Frankrijk alhoewel officieel onafhankleijk). We zitten daar niet voor niets. Nee de oplossing voor NL ligt in alternatieve energie: Zon, wind,biobrandstof,  aardwarmte, groen gas(uit mestvergising installaties) en extreem bezuinigen op stookkosten en uitstoot. Dat kan voor huishoudens door huizen met lagere plafonds te bouwen. Dat kan door een aantal chemische bedrijven te laten gaan naar China. Het is waar dat dat laatste een verplaatsing van het probleem is maar China is veel groter en beter in staat dit op te lossen. Wij hebben bijvoorbeeld geen waterkrachtinstallaties.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten