zaterdag 15 september 2018

Hervorm Bestuursrecht.

Ik pleit ervoor om voortaan geschillen tussen overheden te laten behandelen door een nieuw op te richten geschillen/arbitragecommissie. Provincie versus provincie gemeente versus gemeente.

Daarnaast zou het principe moeten gelden dat het hogere overheidsorgaan gelijk heeft. Dit omdat dit democratisch is gekozen en het niet past om na een beleidsbeslissing nog eens naar de rechter te gaan. Van een burger/ bedrijf is rechtsgang in deze prima maar het is geldverspilling tussen overheden en een enorme belasting van de rechtelijke macht. Bijvoorbeeld: de centrale overheid zegt de provincie iets te doen en dan moet de provincie dit doen of de provincie zegt de gemeente wat te doen en deze moet dit dan gewoon uitvoeren.

Bij het waterschap is het mij niet duidelijk of dit hoger is dan een gemeente. Dan zou dus de nieuw te vormen commissie een uitkomst zijn.
Het waterschap zou overigens vind ik opgeheven moeten worden als een democratisch gekozen iets en op moeten gaan in Rijkswaterstaat, meer geleid vanuit de centrale overheid (wat weer wel democratisch is gekozen). Dat scheelt weer een verkiezing. Blijft over voor de commissie: Provincie versus provincie gemeente versus gemeente.


Voordelen Commissie Bestuursrecht:
Nieuwe wetten/beleid kunnen sneller doorgevoerd worden;
Minder belasting van het rechtssysteem;
Bestuursrechters kunnen zich richten op burgers;
Achterstanden die er nu zijn verdwijnen;
Goedkoper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten