maandag 20 juli 2020

Fregatten zijn zonder helikopter beter af

https://www.nu.nl/buitenland/6065438/twee-militairen-omgekomen-bij-helikoptercrash-defensie-bij-aruba.html

De NH-90 is een doodskist. Het wordt tijd dat defensie stopt met deze helikopter. Wellicht is het nog geschikt als trauma helikopter. Lost het geen trauma's op dan zorgt het er zelf wel voor. Een traumahelikopter is het.

Van dit toestel, van (uiteraard) Italiaanse makelij, is bekend dat het niet goed kan tegen zeewater. Toch is het juist de marine die er gebruik van maakt!

Men is nu bezig met het bouwen van nieuwe fregatten https://marineschepen.nl/nieuws/Details-nieuwe-fregatten-interview-de-waard-zuiddam-250620.html
 waarbij men deze helikopters tot nu combineert. Daar moet defensie mee ophouden. De functies die van belang zijn kunnen overgenomen worden door o.a. drones. Dan hebben we het over verkennen en dergelijke ipv radar. Het vervoeren van speciale eenheden in combinatie met fregatten moet gewoon stoppen. Gebruik daar de duikboten voor. De voordelen zijn legio. De nieuwe schepen hoeven dan  geen helikopterdek meer wat ruimte bied voor andere dingen bijvoorbeeld wapensystemen. Het scheelt ook ruimte en brandstof zonder helikopter. Geen dure helikopterbemanning meer. Het helikopterdek nodigt uit om een aanval per helikopter te wagen in combinatie met een aanval die afweersystemen uitschakelt. Wanneer een helikopter niet kan landen is deze optie (helikopter aanval met speciale eenheden) een stuk onaantrekkelijker, of zelfs op voorhand onmogelijk, voor een potentiĆ«le vijand. Zonder helikopterdek en helikopter zijn de fregatten dus minder kwetsbaar.

Jammer dat er eerst doden moeten vallen voordat men gaat nadenken bij defensie.

Aanpassing 21-7-2020:  Bij de berging lopen ze zo te klungelen dat ik de laatste zin moet herzien. Ze denken nog steeds niet na. Wat nodig is voor het bergen van zo een hoop schroot is een magneet. Dat hebben ze waarschijnlijk niet op de Antillen. Dat zouden ze wel moet en hebben maar het is dus waarschijnlijk dat ze dit niet hebben. NL/ Defensie had dat zelf dar moeten hebben. Nu zal je dat alsnog moeten gaan kopen in de VS. Met ballonnen de boel drijvend houden? Dat zal wel weer een innovatieprijs worden; maar dat werkt dus niet. Het is verder kwalijk dat de prioriteit gaat naar berging van de zwarte doos en niet naar de lijken van de bemanning (zo zei Bauer het). Alsof al niet bekend is dat het een toestel is van slechte, namelijk Italiaanse, kwaliteit. Dat de overleden bemanning niet eerst wordt geborgen is slecht. Schandelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten