vrijdag 24 juli 2020

Structureel infrastructureel wanbeleid Sneek


Ik woon zelf in Sneek en erger mij aan de problemen in Sneek op het gebied van infrastructuur. Het meest ergerlijk nog is dat er gedaan wordt alsof er geen probleem is en/of dat men het heus wel beter weet in het gemeentehuis.

Tunnels voor bruggen
2 bruggen zorgen voor een verkeersinfarct in het centrum van Sneek.Dat is een ramp voor toeristen en inwoners die met de auto reizen maar ook met de fiets en andere zaken die je op de weg kunt aantreffen. Het zorgt ook voor smog in het centrum (niet iedereen doet zijn motor uit voor de bruggen).
1) Brug bij de waterpoort
2) Brug Jousterkade/ Oppenhuiserweg over t Somerrak

Oplossing: Beide vervangen door tunnels.

Bijkomend voordeel: Horeca in de buurt kan terras uitbreiden. Dit kan bijvoorbeeld bij de koffie en broodjeszaak bij de brug bij de waterpoort/Lemmerweg. Wat overleg met andere partijen kan zinvol zijn. Een terras waarvoor zo een zaak huur (en/of precario of zo iets) betaald levert de gemeente geld op. Een teras levert zo een zak geld op er ontstaat een win win situatie. Het is leuk voor toeristen. Ook lokalen kunnen er natuurlijk gebruik van maken. Win win win win dus.
Er is halverwege nog een minder belangrijke brug (er wordt minder gebruik van gemaakt het ligt duidelijk niet op de hoofdroute). Deze kan blijven vanuit toeristisch en cultuur historisch oogpunt. De hoofdroute is dan tenminste gevrijwaard van ergernis vanwege het moeten wachtten op boten die volstrekt willekeurig ineens voorrang krijgen boven inwoners van Sneek. Brugwachters die zich een sportwagen, een cabrio kunnen veroorloven wekken weinig sympathie. Voor deze brugwachters hoef je de bruggen niet te behouden. Zoek maar een ander hobby. Toeristen kunnen hier naar bootjes kijken die daadwerkelijk voor een brug moeten wachtten. Het is leuk voor de sadisten onder  de toeristen.

Fietstunnel Waterspiegel -> Geeuwkade/Van Giffenstraat (onder De  Geeuw door)
Veel mensen maken gebruik van de fiets in Friesland en dus ook Sneek kijk maar bij: fietsenstallingen in Sneek, In het centrum maar ook bij scholen en de stations. Bezaaid met fietsen. Het is dan belangrijk dat je gemakkelijk, veilig en snel per fiets Sneek door kunt.
De wijken: Tinga, Duinterpen, Lemmerweg West en Oost zouden daar erg mee geholpen zijn een snelle fietsverbinding van deze wijken met: de Sporthal, scholen en vooral het Centraal station is belangrijk. Al deze mensen hoeven dan niet meer te wachtten voor de brug bij de waterpoort en als deze hopelijk vervangen is door een tunnel dan is het nog even afwachtten hoe de gemeenteambtenaren de weg richting het Martiniplein (en dan afbuigend naar genoemde: sporthal, scholen en CS) gaan indelen. Een veiliger en zekerder route die helpt van deze gewenste tunnel een succes te maken moet dan ook je zien als aanvulling.

Financiering: Ambtenaren/wethouders zeggen meteen; “daar is geen budget voor”. Plan dat dan in! Als je wel een theater voor 100 miljoen neer kunt zetten zal dit, wat wel nuttig is, toch geen probleem zijn!? Ikzelf denk dat dit voor 45 miljoen moet kunnen. Met onderhandelingen zelfs minder. Doe dit als 1 pakket dan kan het goedkoper dan per brug apart omdat het bedrijf al ter plaatse is bijvoorbeeld. Het brugwachtershuisje kun je laten staan denk ik. Zonde van het geld dat ze het net allemaal geverfd en gedaan hebben maar dat is niet mijn schuld.  Dit project kan de gemeente gewoon zelf betalen. Er is misschien wel geld uit een Europese pot voor verbetering van de infrastructuur in economisch achtergestelde gebieden te krijgen. Dat hoef je niet te laten liggen. Dit hoeft niet in 1 jaar betaald te worden, maar kan gespreid betaald worden over 10 jaar of langer. De gemeente kan goedkoop lenen. Dat konden ze eigenlijk altijd al bij gemeentebanken maar nu is het nog goedkoper om te lenen. Gisteren ging het daar nog over in het journaal; dat allemaal burgers goedkoop dakkapellen laten neerzetten op hun woning vanwege de mogelijkheid om goedkoop te lenen. Nou, ik zou die lening niet krijgen, maar toch geeft het aan dat er kennelijk een lage rentestand is.

Graag zo spoedig mogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten