donderdag 2 juli 2020

Zwaargewicht Boxer

(15 december 2020 bijgewerkt)

Dit grote stoere voertuig op grote wielen wil men (De Nederlandse krijgsmacht) gaan gebruiken voor met name het vervoer van troepen naar een bepaald punt; om het dan verder uit te zoeken. In de "Militaire Spectator" noemt men dit: APC  Armoured Personal Carrier. Commandovoering (mobiel commandocentrum)  Gewondentransport, battle damage repair, vracht, genie, en mortiertrekker. Dat laatste kan, naar mijn mening een span ezels ook. Dat is dus niet geweldig allemaal. Het doet mij denken aan miljarden door de VS geïnvesteerd om iets uit te vinden wat kan schrijven in de ruimte en dan aankomen met een potlood. Dat was echt een goede oplossing  want inkt van een pen ging zweven in de ruimte maar komt nu wat teleurstellend over. De Boxer om andere voertuigen te trekken zoals mortieren is belachelijk, ezels kunnen dat dus ook en moderne varianten rijden zelf. Ze weten eigenlijk niet goed wat ze met dit toffe ding moeten. Welnu ik heb nog wel de mogelijkheid om out of the box te denken/ zelf na te denken. En dat zonder ingenieurstitel.

De bewapening is, op dit moment, een mitrailleur en/of een antitankwapen welke op locatie aangekomen meegenomen kan worden door een lid van de vervoerde eenheid,
-In mijn ogen kan dit voertuig geschikt gemaakt worden als tankjager. Dat hoeft niet voor alle Boxers te gelden en kan ook per missie verschillen.
-Een Amfibische versie zou mooi zijn in elk geval voor een aantal. Denk aan de Biesbosch en onze waterlinie. Je zou verwachtten dat in de eerste plaats aan onze landdefensie wordt gedacht maar dat is dus niet zo.
-Uitrusten met Raketlanceersysteem (of 2) bijvoorbeeld de MLRS (M270)
Het Multiple Launch Rocket System (MLRS) is een lanceersysteem voor projectielen op een rupsonderstel, met meerdere naast elkaar opgestelde vuurmonden, waardoor het mogelijk is om in hoog tempo een groot aantal projectielen af te vuren.
De MLRS kan binnen één minuut twaalf raketten (type M26) stuk voor stuk afvuren. De raketten hebben een bereik van maximaal 30 km. Elke raket bevat 644 M77 subprojectielen, die boven het doelengebied worden uitgeworpen. Hierdoor is het systeem geschikt om zowel personeel als licht gepantserde doelen aan te vallen.
Of de Russische Tos-1 met 24 lanceerbuizen.
Met dit achterop krijgt de Boxer meer smoel en is het ineens een geducht wapen. Dit kan met toevoeging van een mitrailleur en / of antitankwapen. Met een beetje passen en meten. Helemaal geweldig zou het zijn als er een kleine goalkeeper aan toegevoegd wordt danwel dat de mitrailleur als zodanig functioneert/ kan functioneren. Er zit al een hoop apparatuur aan boord. Men had het in een artikel dat ik las al over de functie "commandovoertuig". Ik denk dat dit aangeeft dat idd mogelijk is om functies als een raketwerper toe te voegen. De fabrikant zal hier geen moeite mee hebben omdat dit hetzelfde werkt als met, bijvoorbeeld, een mitrailleur. Het wapen kan zelfs, wanneer besteld zonder onderstel, goedkoper uitvallen. Hoe dit zit met een radarsysteem weet ik niet. Dat moet er waarschijnlijk ook nog op. Het is echt een heel groot voertuig dus ik denk dat dit mogelijk is. Een radar zit overigens vermoedelijk wel in bij het raketlanceersysteem of toch al bij een boxer die dient als commando voertuig. Boxers kunnen dan in groepjes van 3 of meer opereren met 1 radar/luchtafweervoertuig. Deze rol zal het eerder genoemde commandovoertuig op zich kunnen nemen.

Met deze raketten kun je in elk geval aanvallen. Geschikt voor geleide en ongeleide raketten. Bij een invasie van een vijandelijk leger hoort aanvallen bij de defensie. Met enige aanpassingen is het wellicht ook geschikt om vijandige raketten/vliegtuigen te onderscheppen en kan het als puur defensief wapen dienen.
Meerdere varianten voor verschillende missies als ook 1 boxer die met wat aanpassingen een ander doel kan dienen. (De JSF heeft ook 3 varianten waarvan wij, uiteraard, de simpelste standaard variant hebben gekozen.) Alleen de amfibische variant zou ik apart zien deze is wel dus weer uit te rusten met een Raketlanceersysteem. De tankjager variant is een simpele aanpassing van de reguliere Boxer. Een zwaar antitankwapen erop monteren een wat extra zandzakken eromheen binden is voldoende. Voor hit and run actie.
Munitiefabriek:
Van belang is dat er met de fabrikant van de raketlanceerder afspraken worden gemaakt en licenties worden verkregen om in elk geval zelf munitie en wellicht zelfs reserveonderdelen zelf te mogen vervaardigen. Dit is van belang omdat aanlevering in tijde van oorlog vaak niet (meer) mogelijk is. Nederland trekt altijd aan het kortste eind in zo een geval. De munitievervaardiging moet men in eigen beheer zien te krijgen, dit geld ook voor andere munitie voor geweren tot vliegtuigen. Dit levert ook nog eens extra banen op.

Zelf produceren:
Het zelf produceren van een raketlanceersysteem met radar/navigatiesysteem en vervolgens de Boxer benutten als drager is ook een optie. Nederland zou dat helemaal zelf moeten kunnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten