dinsdag 6 april 2021

Pas handboek voor Formatie aan

 

Ik weet niet alles van het formatieproces maar dat het handboek voor formateren, zover dit handboek al bestaat, aanpassing behoeft lijkt duidelijk.

Wat we nu zien is Rutte die alles uit de kast haalt om een informatieproces zo lang mogelijk te laten duren. Dit doet hij omdat hij als minister president maar een x aantal jaren (ik weet niet hoeveel) aan de macht mag zijn. Dat is zo geregeld om te voorkomen dat we met een dictator komen te zitten. De perioden dat een kabinet demissionair is telt niet mee. Daarom viel het kabinet op een moment dat het er niet toe deed, er kwamen toch al verkiezingen aan. Die periode telt dus ook niet mee waardoor Rutte nog 4 jaar aan de macht mag zijn (tenminste dat vermoed ik, ik weet het dus niet exact.) Het is opvallend dat de pers het nooit heeft over de maximale termijn die een minister president aan het roer mag staan. Dat is inmiddels ,vermoedelijk, wel aan de orde. Er was een meerderheid voor het huidige demissionaire kabinet het leed dus niet zo heel ingewikkeld om met dezelfde partijen een coalitie te vormen. Je kunt dan nog gaan steggelen over de ministerposten iets waar een formateur voor wordt aangesteld maar daar zijn we nog geen eens aan toe gekomen! Nu is de situatie iets anders omdat de CU niet meer mee wil doen. Rutte heeft er een handje van de regels op te rekken. Wanneer de wet enige ruimte geeft maakt hij er misbruik van. Denk aan de chaos inzake het aantal ministers. De verdeling van de ministerposten. Ik zou u niet kunnen vertellen hoe het nu zit. Ik was er vroeger trots op dat ik het ministerie van VROM kende. Dat bestaat nu niet meer, wat op zich prima is maar de huidige indelingen snap ik niet meer. 2 ministers van onderwijs… Wellicht een verdeling tussen voortgezet en basisonderwijs, ik weet het niet. Een onbegrijpelijke teringzooi!

Punten die wet moeten worden ipv richtlijn:

- Informateurs met meer afstand dus in ieder geval geen ministers/staatssecretarissen uit het demissionaire kabinet.

- 1 informateur is wel voldoende (2 informateurs levert geen enkel voordeel, op zo is gebleken)

- De Informateur mag in de eerste verkenning niet met elke partij gaan spreken. Deze formaliteiten kosten nu veel te veel tijd en slaan nergens op dat is eventueel een werk voor een informateur wanneer er iets is misgegaan bij de eerste formatie. Er zijn nu 17 partijen waarvan een aantal met maar 1 zetel. Dat doet er dus niet toe in het formatieproces.

- Er moet vastgesteld worden, bijvoorbeeld per mail, welke partijen niet met elkaar willen regeren (denk aan de PVV).

- Er moet vervolgens berekend worden wat dan nog een coalitie kan vormen. Pas dan, wanneer blijkt dat er een partij met 1 zetel de doorslag kan geven, kan er met deze partijen een verkennend gesprek gevoerd worden. Waarna, bij succes, een formateur aangesteld kan worden.

- 1 minister per ministerie.

- 1 staatssecretaris per ministerie. (in sommige gevallen geen maar zeker niet meer dan 1).

- bij ziekte van de informateur/formateur moet niet alles weer van voren af aan beginnen! Het is kinderachtig maar kennelijk noodzakelijk dat dat wettelijk wordt geregeld. Het is voor de Duidelijkheid, nodig door kinderachtig gedrag van de kliek rond Rutte. Nu wordt het gebrek aan wetgeving omtrent dit proces misbruikt door Rutte en zijn kliek. Er zijn toch aantekeningen waarmee een nieuwe formateur verder kan!? Ja, die zijn er. Zo heeft heel Nederland kunnen constateren, dankzij Ollongren.


Aanvulling 8 april:

Tjeenk Willlink (nieuwe informateur) besluit om van klein naar groot met partijen te gaan praten dus eerst met die van 1 zetel... Verbijsterend. Wanneer je eerst met de grote partijen spreekt zou je wel eens tot de conclusie kunnen komen dat er geen coalitie mogelijk is, door het mekaar uitsluiten van partijen zoals de PVV maar wellicht ook de VVD, dan zijn nieuwe verkiezingen nodig maar is het, zoals ik al zei, onnodig en niet ter zake doende wat de partijen van 1 zetel te vertellen hebben.  Dit kost, alweer, onnodig tijd. 

Nieuwe wettelijk punten:


- Stel eerst vast of de huidige coalitie voortgezet kan worden, dat kan ook per mail dat hoeft niet zo formeel. Dat dient zelfs verplicht informeel zo snel mogelijk vastgesteld te worden. Bij een ja kan er onderhandeld worden over de poppetjes. Onder leiding van een formateur. Daar kan het dan nog op vastlopen.

- De informateur dient de partijen te spreken van groot naar klein. Het kan voorkomen dat het in het geheel niet nodig is om met kleine partijen te spreken. Dat scheelt een hoop tijd. (In een later stadium, geldt hetzelfde voor een formateur)

- Leeftijd begrenzing voor de informateur en formateur. Er is nu een hoogbejaarde aangesteld waarvan Rutte en consorten wellicht hoopt dat hij dood gaat tijdens het informatie proces. Dat zou nog meer tijd kosten. Sociaal gezien lijkt het mij niet meer dan redelijk om 67 als maximumleeftijd wettelijk vastte stellen. De pensioengerechtigde leeftijd.  Ouder zou broodroof inhouden van mensen die hun pensioen nog moeten zien te halen. Ik vind het niet nodig dat Willink nog meer geld bijeen schraapt. Leuk voor zijn nabestaanden!? Ik vind het slavendrijven. Stuur die man naar de dichtstbijzijnde bingo alsjeblieft!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten