dinsdag 8 mei 2012

Kabinet drukt krankzinnige tankdeal door


Het volgende artikel stond dinsdag 8 mei in de telegraaf:

Kabinet zet tankdeal door
Het demissionaire kabinet wil de verkoop van tanks aan Indonesië doorzetten, ondanks dat een meerderheid van de Tweede Kamer zich daar eerder tegen heeft uitgesproken.

Ingewijden hebben dinsdag berichtgeving daarover van de Volkskrant bevestigd. Volgens het kabinet zijn er geen belemmeringen voor de verkoop en Defensie heeft de verwachte opbrengst van 200 miljoen euro bovendien hard nodig om aan de bezuinigingsopdracht te voldoen.
Op initiatief van GroenLinks sprak de Kamer zich eerder uit tegen de verkoop omdat Indonesië de mensenrechten niet zou naleven.
Het kabinet zal de Kamer binnenkort op de hoogte brengen.

Mijn reactie:
Nederland verkoopt de, ongeveer, 60 tanks die ze nog hebben voor 200 miljoen. Nederland loopt dan voorop door als enige land een landmacht zonder tanks te bezitten op wellicht een stadsstaatje na of zo. Krankzinnig. Ik zou zeggen hou deze tanks nog even om schulden te kunnen innen bij Zuid Europa. Je kunt later altijd nog nieuwe kopen maar dan ben je 5 keer zoveel geld kwijt.
Het is niet alleen kortzichtig het is ook voor veel te weinig geld het gaat om gemoderniseerde tanks waar je meer voor zou moeten kunnen krijgen.

Tenslotte kun je je afvragen wat Indonesië moet met deze tanks Het terrein, oerwouden, is er niet geschikt voor. Er is natuurlijk wel terrein dat er geschikt voor zou kunnen zijn maar dan hebben we het over het neerslaan van opstanden in steden of plantages. Zoals Groen links al opmerkt heeft Indonesië daar geen moeite mee. Het zou meer dan pijnlijk zijn als deze tanks in de toekomst gebruikt gaan worden om een opstand op de Molukken de kop in te drukken. 

Elders lees ik dat we weer eens een fregat sturen naar Somalië. Ik stel voor dit fregat te verkopen aan Somalië. Als ze dat niet kunnen betalen is dat geen probleem. We geven ze gewoon een  fregat en noemen het ontwikkelingssamenwerking. We bemannen het met Somalische piraten zodat deze een baan hebben.
Ik hoop dat u begrijpt dat ik hier een cynisch grap maak om de waanzin van dit kabinets defensiebeleid weer te geven.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten