dinsdag 8 mei 2012

Kapitaal uit Mexico/ Libanon


Ik las in de krant dat er een bod is gedaan door een Mexicaans bedrijf (van Carlos Slim) op KPN.
Er zijn 2 dingen die mij opvallen:
1) de tendens dat Mexicaanse reuzen ineens zakendoen met Nederland.
2) Machtige mensen afkomstig uit Libanon.

Nederland –Mexico 0-3
1) Eerder al een deal tussen Heineken en een Mexicaanse bierbrouwer waarbij de familie die eigenaar was van de Mexicaanse brouwerij via een aandelenruil nu gedeeltelijk eigenaar van Heineken is.
Toen ex- staatssbedrijf Wavin wat wordt opgeslokt door het veel grotere Mexichem en daarbij van de beurs wordt gehaald.
Nu KPN dat door een Mexicaans conglomeraat wordt overgenomen. De eigenaar is de rijkste man van de wereld en van Libanese afkomst.
Een opvallende geopolitieke trend. Een opvallende kapitaalstroom.

Wereld elite uit Libanon
2) Libanon was toch kapot geschoten in de jaren 70 als ik mij niet vergis? Kennelijk is het niet alle Libanesen slecht vergaan. Carlos Slim, van Libanese komaf, is zelfs de rijkste man van de wereld. Kennelijk hadden sommige de vooruitziende blik, danwel de voorkennis, om tijdig te verhuizen. Dat geld voor de machtige Carlos Slim, rijkste man van de wereld nota bene, maar ook voor een elite meisje als Shakira die aan haar machtige familie haar carrière te danken heeft zoals zoveel pop sterren. Niet alleen zijn zij tijdig hem gesmeerd zij hebben ook nog hun kapitaal weten te behouden. Wellicht hebben zij al hun gebouwen in Beiroet verkocht vlak voor het uitbreken van de allesvernietigende burgeroorlog aldaar. Interessant om nader te onderzoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten