maandag 18 januari 2016

Poep in zee, is geen goed idee

ik las het volgend bericht:
Studie: te weinig fosfaat in de Noordzee

AMSTERDAM - Telegraaf ma 18 jan 2016, 15:55

We zijn misschien doorgeschoten met het schoner maken van sloten, kanalen en andere oppervlaktewateren. Om vervuiling te voorkomen, is fosfaat uit wasmiddelen gehaald en is er opgetreden tegen overbemesting. Maar nu is er een tekort aan fosfaat in de Noordzee. Dat heeft gevolgen voor de dieren in de zee.

nderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben dat maandag laten weten. Ze hebben midden op de Noordzee monsters van het water genomen en die onderzocht op fosfaat en stikstof. Dat zijn belangrijke bouwstenen voor leven. Normaal zit er ongeveer zestien tot twintig keer zoveel stikstof als fosfaat in het zeewater. Maar in de Noordzee zit nu soms 375 keer zoveel stikstof in het water. Fosfaat is de laatste jaren teruggedrongen, stikstof niet, en daardoor is er een fosfaattekort.

Plankton gebruikt stikstof en fosfaat om te groeien. Als ze te weinig fosfaat krijgen, groeien ze minder goed en worden ze minder voedzaam voor de dieren waardoor ze worden gegeten, zoals mossels en oesters. De onderzoekers verwachten dat het ook hoger in de voedselketen gevolgen heeft, uiteindelijk dus ook voor de visstand.

"Het terugdringen van fosfaat is goed geweest voor het oppervlaktewater, de waterkwaliteit is sterk verbeterd. Maar voor de Noordzee zijn we misschien wat te ver doorgeschoten", zegt ecologe Maayke Stomp. Ze pleit niet voor het "bemesten van de Noordzee" met fosfaat. Maar misschien is het wel een optie om fosfaat minder drastisch uit het water te halen. Als stikstof dan wel wordt teruggedrongen, herstelt de balans. "Dan is er een gezonde planktongemeenschap met genoeg voedsel voor de vissen", aldus Stomp.

 

Mijn commentaar: er klopt niets van de conclusies die uit dit onderzoek getrokken worden.

Natuurlijk is er door genomen maatregelen minder fosfaat wat gewonnen wordt uit mest, poep dus. Dat komt behalve door de genomen maatregelen omdat de natuur tijd nodig heeft om te herstellen.

Het oppervlakte water is nu helderder, de zon dringt dieper door daardoor kunnen daar planten groeien die door het roebeler water daar zijn verdwenen. Daar komen dan dieren op af en die poepen de boel dan weer vol. Dan, en pas dan, is de balans weer herstelt.
Het zou dus zo kunnen zijn dat er niet meer zoveel fosfaat is als voorheen omdat dit dus werd aangevoerd door rivieren waar de mest van  onze veestapel in zat. Dat is dus niet erg. Er ontstaan misschien wat verassende dingen maar geef het de tijd.
Overbevissing is ook nog steeds een probleem. Gevangen vissen zouden indien ze nog rondzwemmen hun hele leven lang wel poepen.
Het is niet aan te raden om dan maar mest in zee te dumpen. Dat is achterlijk. Mest kunnen we veel beter benutten met vergistinginstallaties die groen gas winnen uit mest.
Ik denk dat dit onderzoek uit de lobbyhoek van Shell en andere fossiele brandstof fanaten komt om de kansen voor de noodzakelijke alternatieven, in dit geval groen gas, tegen te werken.
 
Poep in zee,
is geen goed idee;
 werp in plaats ervan,
 dit onderzoek ter plee.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten