zaterdag 6 maart 2021

Hoogovens moet terug in Nederlandse handen

 

Ik vind dat de staat der Nederlanden Hoogovens weer terug moet kopen. Tata Steel uit India is de huidige eigenaar. Zij zullen niet onwelwillend staan tegenover een bod omdat zij onlangs Hoogovens hebben proberen te verkopen aan het Zweedse SSAB https://nos.nl/artikel/2366437-overname-tata-steel-door-zweden-van-de-baan-gebrek-aan-duurzaamheid.html

Voor de Nederlandse overheid diende het "eigen" staalbedrijf Hoogovens om de afhankelijkheid van geïmporteerd staal te dempen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Koninklijke_Hoogovens heeft in het verleden hoogovens verkocht (zo kun je de fusie, tot Corus, met British steel wel noemen) aan British steel.  Later kwam het in handen van het Indiase Tata Steel. Nederland heeft destijds als eerste “grote” mogendheid haar afstand gedaan van haar staalbedrijf. Dat is heel onverstandig geweest. Om iets van onafhankelijkheid terug te krijgen dient deze fout uit het verleden nu herstelt te worden. Tata steel kan het geld (voor hun buitenlandse deviezen) nu goed gebruiken. Het moment is rijp.

NL kan vervolgens de productie een ietsje terugschroeven wanneer het milieu dat vraagt, of wanneer de vraag naar energie elders nijpend wordt. Want Hoogovens is een grootverbruiker van energie. In de winter, bij hoge vraag naar gas en andere energie, kan Hoogovens even stil gelegd worden. Nu kan dat eigenlijk niet.

Bij Hoogovens wordt vooral hoogwaardig staal en aluminium gemaakt, geen bulk. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor hoge gebouwen, zoals wolkenkrabbers. Een andere toepassing is bij de scheepsbouw ten behoeve van oorlogsschepen voor de marine.

De VS is bijvoorbeeld een grote afnemer omdat haar staalgiganten (zoals Bethlehem Steel) vooral bulkproducten maken. Wanneer de staat Hoogovens weer in handen neemt verwacht ik dat zij meer geld gaan vragen aan de VS en dat de Nederlandse (oorlogs)scheepsbouw voorrang krijgt voor gunstige prijs. Dan kunnen wij met spoed nieuwe fregatten en duikboten bouwen. Dat is nodig. Op dit moment komen onze orders voor oorlogsschepen na die van Duitsland en dus pas als deze klaar zijn. We moeten meer zelf kunnen doen, nu. Orders van andere landen, die we nu meer gezamenlijk bouwen met buitenlandse scheepswerven moeten voortaan later. Voor de huidige orders kan dat niet meer anders. Wel kan de capaciteit vergroot worden zodat we sneller aan de beurt komen. Daarom moet Hoogovens weer Nederlands worden dan hebben we dat in eigen hand. Als een onafhankelijk land. De kennis die wordt opgedaan in de scheepsbouw leidt hopelijk tot orders van het buitenland wat blijvend werkgelegenheid creëert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten