vrijdag 10 maart 2017

Ajax verliest op lengte

Kopenhagen-ajax 2-1
Een lastige uitslag met het oog op de return thuis. Ik acht Ajax niet in staat om de 0  te houden tegen Kopenhagen. Stel ze(ajax) krijgen er 1 tegen dan moeten ze er 3 maken. De vraag is: wie moet deze doelpunten gaan maken. Er is een scorend probleem ontstaan. Pak de laatste wedstrijden er maar bij. Tegen Legia Warschau scoorde nota bene verdediger Viergever de enige goal over 2 wedstrijden. Dat is mager.
De opstelling was: doel: Onana (van rechts naar links) de verdediging:  Tete, De Ligt, Viergever, Sinkgraven.  Middenveld: Schone ,Klaassen, v.d. Beek. Traore, Dolberg, Younes.
Onana inmiddels wat mij betreft onomstreden ondanks wat schoonheidsfoutjes wat de tegengoal tegen Groningen verklaarde. Leer daarvan. Dat geld voor het hele team want deze hadden moeten protesteren omdat het eigenlijk een overtreding was. Wel een slimme trouwens. In slow motion pas te zien. Maar als er een duel is met de keeper moet je altijd protesteren. De keeper wordt normaal gesproken overdreven beschermd.
Tete: deed het niet slecht maar omdat hij nogal klein is kan hij beter vervangen worden door Veldman die weer terugkeert van een schorsing. De Ligt: (Te Ligt) De 2de goal van Kopenhagen was geheel voor zijn rekening. Ik had in zijn plaats liever Westermann gezien een ervaren Duitse verdediger die het qua duelkracht wel had kunnen opnemen tegen de bonkige spits Cornelius. Viergever: deed het goed is, gegroeid in zijn rol. Had alleen nooit De Ligt alleen mogen laten. Dat kan alleen in Nederland. Dat kan ook de fout zijn van coach Bosz. Dat het een fout was lijkt mij duidelijk omdat deze trage spits ongehinderd in kon koppen.  Dus niet door een goede loopactie of een briljante pass. Dan geef je het gewoon onprofessioneel en onvolwassen weg. Sinkgraven: deed mee. Niet slecht maar bij corners tegen deze tegenstander te klein. In een elftal zou dat elders gecompenseerd kunnen worden om alles in balans te houden Lengte snelheid leeftijd een goede mix. Bij Ajax is dat dus simpelweg niet het geval. De middenvelders zijn ook klein. Tete is ook klein. Younes is zelfs erg klein. Wat meer lengte zou fijn zijn. In dat opzicht is het verhuren van Dijks aan Norwich geen briljante zet geweest. Wellicht was men al van eerdere uitschakeling in Europa uit gegaan? Ajax is dus niet in balans: niet qua lengte, niet qua leeftijd, niet qua duelkracht. 

Schöne: prima ervaren routinier,Klaassen: ik blijf het een klungel vinden. Ik hoop op verbetering maar het zit er gewoon niet in. Die gele kaart. Als aanvoerder voor protesteren hoe krijg je het voor elkaar?  Je mag namelijk als aanvoerder protesteren. Kennelijk is hij wel erg grof geweest, dat is stom. Past niet bij Ajax. V.d.Beek deed het niet onverdienstelijk, is ook erg klein. 

Traore: te vrijblijvend, kloot maar wat aan. Dolberg moet meer in de spits blijven maakt het zich graag makkelijk door weg te gaan uit de spits. Deze fout zit hem ook in de coaching. Hij moet in de spits sterker, handiger en lastiger worden in de duels. Als zijn afgekeurde goal had geteld was deze tot stand gekomen door zeer slap verdedigen. Dat gold ook voor zijn doelpunt dat wel telde. Verder heeft Ajax eigenlijk weinig afgedwongen. Hoekschoppen moeten meer gevaar opleveren! Door gebrek aan lengte verliest Ajax. Younes: moet belangrijker zijn. Beter aanspeelbaar, meer scoren en  minder balverlies.

Mijn opstelling voor de return waar Sanches en Veltman terugkeren van een schorsing en Klaassen geschorst is:

Doel: Onana: Verdediging: Veltman, Sanchez, Westermann, Viergever, middenveld: Schöne, Ziyech v.d.Beek Aanval: Traore, Dolberg, Kluivert
Waarbij gezegd dat er voor Traore en Dolberg op dit moment geen goede alternatieven zijn, daar lijken zij zich ook terdege van bewust. De voorhoede, zoals hij speelde tegen Kopenhagen, speelde niet talentvol maar: verwaand en onvolwassen. Helemaal niet zelfbewust of bewust van het belang van een goed resultaat in de heenwedstrijd. Onprofessioneel! Volwassenheid en lengte: dat is nodig om deze kastanje uit het vuur te halen.
Bosz zal ook beter voor de dag moeten komen. Westermann is zijn aankoop, stel hem dan ook eens op. De aanwijzingen zijn er: De Ligt (lees) =te licht. Duidelijker kan bijna niet. Het is een jood deze zou zich bewust moeten zijn van dit soort tekenen. Je vraagt je toch al af waarom deze Bosz is aangesteld.  Het enige raakvlak van deze Feyenoorder met Ajax is: zijn Joods zijn.

Ik stel voor dat ze in de eredivisie de komende wedstrijd alvast zonder Klaassen spelen omdat deze geschorst is.  Westermann wat minuten in de basis te laten maken lijkt mij ook niet onverstandig. De ligt mag zich weer op jong Ajax richten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten